Termékek Menü
0

A Rosa Don Juan futórózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-02-23 16:17:30

A rózsagondozás egyik legfontosabb eleme a rózsametszés, ami azért fontos, mert a visszavágással egyrészt rózsánk szép külalakját, formáját alakíthatjuk ki, másfelől az elhalt rózsarészek (virágok, levelek) lemetszésével a növény egészségét tarthatjuk fenn. A rózsa visszavágása egy kevés tanulást és gyakorlatot kíván, de aggodalomra nincs ok, a rózsametszési feladatok hamar elsajátíthatóak, a későbbiekben pedig már rutinból elvégezhetőek. Az alábbi rövid útmutatóban a rózsa metszésének alapfogásait mutatom be, ezeket követve Ön csodás, erős, és díszes rózsatöveket nevelhet!

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • a Rosa Don Juan futórózsa tavaszi metszése során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a Rosa Don Juan futórózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.