​A Rosa Demokracie futórózsa metszése

Megyeri Szabolcs 2014-12-11 16:13:20

Általában a rózsa metszését tartják a hobbikertészek a rózsanevelés legnehezebb feladatának, ugyanakkor a rózsa metszése egyáltalán nem olyan nehézkes, mint azt sokan hiszik. A futórózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig alapos gyakorlat szerezhető. A rózsák metszése jellemzően tavaszi és nyári, valamint őszi metszésből áll, melyek közül a tavaszi a legfontosabb.

A Rosa Demokracie futórózsa tavaszi metszése a tél elmúltával időszerű, a pontos időszak az aktuális időjárás függvénye. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, ugyanis a hirtelen visszatérő mínuszok károsíthatják a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg.

A futórózsa alakító metszése során lényeges, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a rózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A rózsa tavaszi metszése a leglényegesebb, ilyenkor alakíthatjuk a növényt a kívánt formára, és ez az ifjító metszés ideje is, de az ollót később is elő kell majd vennünk. A Rosa Demokracie futórózsa nyári metszése még egyszerűbb, a meleg hónapokban ugyanis csak az elnyílt virágokat szükséges eltávolítani. A rózsametszés röviden összefoglalva mindössze ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.