Termékek Menü
0

​A Rosa Demokracie futórózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 16:13:20

Általában a rózsa metszését tartják a hobbikertészek a rózsanevelés legnehezebb feladatának, ugyanakkor a rózsa metszése egyáltalán nem olyan nehézkes, mint azt sokan hiszik. A futórózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig alapos gyakorlat szerezhető. A rózsák metszése jellemzően tavaszi és nyári, valamint őszi metszésből áll, melyek közül a tavaszi a legfontosabb.

A Rosa Demokracie futórózsa tavaszi metszése a tél elmúltával időszerű, a pontos időszak az aktuális időjárás függvénye. A metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, ugyanis a hirtelen visszatérő mínuszok károsíthatják a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg.

A futórózsa alakító metszése során lényeges, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a rózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A rózsa tavaszi metszése a leglényegesebb, ilyenkor alakíthatjuk a növényt a kívánt formára, és ez az ifjító metszés ideje is, de az ollót később is elő kell majd vennünk. A Rosa Demokracie futórózsa nyári metszése még egyszerűbb, a meleg hónapokban ugyanis csak az elnyílt virágokat szükséges eltávolítani. A rózsametszés röviden összefoglalva mindössze ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.