Termékek Menü
0

​A Rosa Demokracie futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 16:42:04

A rózsa szakszerű elültetése után természetesen nem értek véget a rózsával kapcsolatos teendők, csak úgy lesz szemet gyönyörködtető és egészséges rózsánk, ha a szükséges ápolási feladatokat rendszeresen elvégezzük. A rózsa gondozása a közhiedelmekkel ellentétben nem sokkal bonyolultabb, mint egy átlagos dísznövény ellátása. Az egyik legfontosabb teendő az öntözés.

A rózsák, így a Rosa Demokracie futórózsa is 8-12 naponta igényel öntözést, a gyakoriság mindig az aktuális időjárástól függ. Esős, nedves hetekben ritkábban, aszályosabb, forró időszakokban gyakrabban kell a rózsát locsolni. A rózsa öntözéséhez feltétlenül kannát használjunk, hogy árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve juttassuk a vizet a tövekhez. Ne öntözzünk rózsát nagyobb nyomással működő kerti locsolóval, és sose felülről spricceljük a növényeket, ezzel ugyanis a gombás fertőzéseknek adunk esélyt!

Egy rózsatő vízigénye egy alkalommal nagyjából 10-15 liter. A Rosa Demokracie futórózsa tápanyag ellátása helyes ültetés esetén körülbelül egy évig biztosított, az ültetést követő évben pedig négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát helyezzünk ki, ezt később évente ismételjük meg. A rózsatő körüli tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem. A Rosa Demokracie futórózsa a növénybetegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, ezért a helyes gondozás mellett jó eséllyel nem akadnak majd ilyen problémáink. Fontos tudni, hogy az egészséges, minőségi rózsatövekből ellenállóbb, életerősebb növény fejlődik, így érdemes minőségi, ellenőrzött forrásból származó rózsát rendelni! Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok beálltakor a Rosa Demokracie futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. A talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!