Termékek Menü
0

A Rosa Coral Dawn futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-02-23 17:39:43

A Rosa Coral Dawn illatos futórózsa gondozása csupán annyiban tér el a többi rózsafajta ápolási teendőitől, hogy a futórózsa támasztékot igényel, mely lehet házfal, kerítés, egy pergola, vagy különféle boltíves, egyéb alakra formázott támasztékrendszer. A Rosa Coral Dawn futórózsa növekedése csak úgy biztosított, ha kötözéssel is rögzítjük a vesszőket, mert a futórózsa önállóan képtelen a kapaszkodásra.

Az egyéb teendőket tekintve a futórózsa ápolása a szokásos feladatokat jelenti, melyek a következőképpen foglalhatóak össze:

Öntözés: a Rosa Coral Dawn futórózsa öntözése 8-12 naponta időszerű, attól függő gyakorisággal, hogy az időjárás nedves, esős, vagy szárazabb, aszályosabb. A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve a töveket nedvesítsük. Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk mércével rendelkező kannát használva.

Tápanyagok: A Rosa Coral Dawn futórózsa tápanyag igénye szakszerű ültetés esetén egy évig biztosított, a következő években négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges kihelyezni, a tövekhez, de a futórózsa a komposztot is meghálálja. A tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem.

Rózsabetegségek: A Rosa Coral Dawn illatos futórózsa a növénybetegségekre közepes mértékben érzékeny, így minőségi rózsatő rendelése, és szakszerű gondozás esetén növényvédelmi feladatokkal Önnek alig kell számolnia. Természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek.

Teleltetés: Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Coral Dawn futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacolja fel, vagyis halmozzon rájuk földet úgy, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsa, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metssze le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben szakítson időt!