Termékek Menü
0

A Rosa Chrysler Imperial illatos teahibrid rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-02-24 15:25:46

A rózsa gondozásának alapvető eleme a rózsametszés, melyet minden hobbikertésznek el kell sajátítania. A rózsametszés tudománya szerencsére nem bonyolult, így ha Ön még nem is metszett rózsát ezelőtt, akkor sem kell megriadnia a teendőktől. A rózsa visszavágása azért fontos, mert ezzel alakítható ki a rózsabokor formája, a metszéssel szabályozhatjuk a növény megjelenését, valamint az egészséges rózsabokor alapfeltétele szintén a precíz metszés. A következő rövid útmutatóban a helyes rózsametszés főbb pontjait mutatom be Önnek, hogy ezekkel a fogásokkal Rosa Chrysler Imperial rózsájából a legtöbbet tudja kihozni!

A rózsametszés öt alapfogása, melyet bátran alkalmazzon a Rosa Chrysler Imperial rózsánál:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • a Rosa Chrysler Imperial illatos rózsa tavaszi metszése során, a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a Rosa Chrysler Imperial illatos rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Ne feledje, hogy a Rosa Chrysler Imperial illatos rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjon, a csorba vágófelület olyan sérüléseket okoz a szárakon, melyek a növénybetegségek, fertőzések megjelenésének esélyét növelik!