Termékek Menü
0

A Rosa Centennial Star illatos teahibrid rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-02-18 16:28:49

A helyes rózsametszés a rózsagondozás egyik legfontosabb lépése, melyet minden rózsakertésznek ismernie kell. A rózsa metszése nem a legegyszerűbb feladat, ám a fogásokat könnyen meg lehet tanulni, és kevés gyakorlás után tökéletesen lehet kivitelezni. A Rosa Centennial Star illatos rózsa metszése nem különbözik a legtöbb rózsafajta visszavágási feladataitól, így a következő rövid rózsametszési útmutató hasznos segítség lehet a Rosa Centennial Star rózsa tulajdonosainak:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • a Rosa Centennial Star illatos teahibrid rózsát tavaszi metszése során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a Rosa Centennial Star illatos teahibrid rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Ne feledjük, hogy a rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, a csorba vágófelület olyan sérüléseket okoz a szárakon, melyek a növénybetegségek, fertőzések megjelenésének esélyét növelik!