Termékek Menü
0

A Rosa Casanova illatos teahibrid rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-02-10 16:24:07

A rózsa szakszerű gondozásának egyik sarokköve a helyes rózsametszés. A rózsa metszésével alakíthatjuk ki rózsánk alakját, formáját, és teremthetjük meg a rózsabokor ápolt, igényes látványvilágát. A rózsa metszése alapvetően nem nehéz feladat, ugyanakkor egy kevés tanulást és némi gyakorlatot igényel. Aggodalomra azonban semmi ok, még a kezdő rózsabarátok is hamar belejönnek a folyamatba, így Ön akár kezdő, akár haladó rózsagondozó, egyszerű dolga lesz!

A Rosa Casanova illatos rózsa metszésének alaplépései a következők:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • a Rosa Casanova illatos rózsa tavaszi metszése során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Fontos, hogy a rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, a csorba vágófelület okozta sérülések növelik a fertőzések, betegségek megjelenésének esélyét.