Termékek Menü
0

A Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 17:51:44

A rózsa metszése általában riadalmat kelt a kezdő kertészkedők körében, ám félelemre semmi ok, a rózsák metszése nem bonyolult tudomány, kevés tanulással kiválóan elsajátítható. A Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid metszése a szokásos feladatokat jelenti a gazdának, vagyis szükség lesz egy visszavágásra tavasszal, majd később nyártól az ősz beálltáig pár alkalommal újra elő kell venni az ollót. A rózsa tavaszi metszése a legfontosabb a növény szempontjából, ekkor alakítható ki a majdani dús, szép alakú bokor.

A tavaszi rózsametszést egy jól kiválasztott, alkalmas időpontban kell elvégezni, mindenképpen a márciusi rügyfakadás előtt, és feltétlenül a téli a fagyok elmúlta után, mégpedig azért, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok ne károsítsák a rövid vesszőket. A Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid metszéséhez mindig éles és természetesen tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtás nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa!

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A nyári és őszi rózsametszés még egyszerűbb feladatok, nyáron és ősszel csupán folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.