Termékek Menü
0

A Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid rózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 18:43:59

A rózsa gondozása általában nem túl nehéz feladat, mégis sok dísznövény kedvelő kertész gondolja úgy, hogy a rózsa nevelése kemény dió. Hogy ennek az ellenkezőjét bebizonyítsam, röviden összefoglalom az általános teendőket, természetesen a Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid rózsa. A rózsagondozás egyik központi kérdése az öntözés. Mint minden rózsánál, a Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid rózsa esetében is kiemelkedően fontos az öntözés.

A Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid rózsa 8-12 naponta kíván öntözést, a pontos időintervallum mindig az aktuális időjárás függvénye. Száraz, aszályos nyári melegben hetente öntözzünk, nedvesebb, esős időben pedig ritkábban. Lényeges, hogy a rózsa öntözése kannával történjen, és a vizet közvetlenül a tövekhez juttassuk ki. Egyszerre 10-15 liter vizet adagoljunk tövenként! Kerüljük a kerti tömlő használatát, és ne öntözzük a rózsákat vízzel felülről, mert úgy a gombás betegségek megjelenését segítenénk elő.

A különböző rózsafajták eltérő toleranciát mutatnak a rózsabetegségekkel szemben, a Rosa Budatétény bokorrózsa például közepesen ellenálló a betegségeket tekintve, ami azt jelenti, hogy minőségi ép töveket vásárolva, és az ültetést szakszerűen elvégezve kevés eséllyel kell majd növényvédelmi feladatokkal időt töltenünk. Természetesen előfordulhatnak a megszokott rózsa betegségek, mint például a lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. A minőségi, egészséges rózsa rendelése garanciát nyújt arra is, hogy a dísznövény a későbbiekben is strapabíró, egészséges lesz.

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Budatétény nemes, virágágyi teahibrid rózsát meg kell óvni a fagyoktól, az első késő őszi, kora téli mínuszok beálltakor a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk! A felsorolt rózsagondozási feladatokon kívül a metszés sarkalatos kérdés még, ezt egy külön fejezetben tárgyalom!