Termékek Menü
0

A Rosa Blue Monday teahibrid rózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-18 14:42:34

A gyönyörű, káprázatosan díszlő rózsa neveléséhez elengedhetetlen a szakszerű és gondos növényápolás. Sokan azt gondolják, hogy a rózsák gondozása túlságosan összetett és nehéz feladat, ám ez így nem igaz. Bár a rózsa az átlagos dísznövényhez képest valóban kicsit több figyelmet követel, a teendők száma mégsem nagy, és kezdő kertbarátok is sikerélményt szerezhetnek.

A rózsagondozás egyik fő kérdése az öntözés. A Rosa Blue Monday rózsa vízigénye átlagos, vagyis 8-12 naponta szükséges öntözni, a pontos időintervallum mindig az aktuális időjárás függvénye. Száraz, aszályos nyári melegben hetente öntözzünk, nedvesebb, esős időben pedig ritkábban. Lényeges, hogy a Rosa Blue Monday teahibrid rózsa öntözése kannával történjen, és a vizet közvetlenül a tövekhez juttassuk ki. Egyszerre 10-15 liter vizet adagoljunk tövenként! Kerüljük a kerti slag használatát, és ne spricceljük a rózsákat vízzel felülről, mert úgy a gombás betegségek megjelenését segítenénk elő.

A különböző rózsafajták eltérő toleranciát mutatnak a rózsabetegségekkel szemben, a Rosa Blue Monday teahibrid rózsa szerencsére közepesen ellenálló a betegségeket tekintve, ami azt jelenti, hogy minőségi, ép töveket vásárolva, és az ültetést szakszerűen elvégezve kevés eséllyel kell majd növényvédelmi feladatokkal időt töltenünk. Természetesen előfordulhatnak a megszokott rózsa betegségek, mint például a lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. A minőségi, egészséges rózsa rendelése garanciát nyújt arra is, hogy a dísznövény a későbbiekben is strapabíró, egészséges lesz.

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Blue Monday teahibrid rózsát meg kell óvni a fagyoktól, az első késő őszi, kora téli mínuszok beálltakor a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk! A tápanyag utánpótlás kérdése sem hanyagolható el, a rózsa tápanyag igénye évente 5-10 kg szervestrágya kihelyezésével fedezhető.