Termékek Menü
0

A Rosa Aurélia illatos teahibrid rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2015-02-10 15:32:01

A rózsa gondozása általában nem összetett feladat, ám a rózsa metszése olykor elbizonytalanítja a kertbarátokat. Tény, hogy a rózsa visszavágása kíván egy kevés tanulást és gyakorlatot, de a rózsametszési feladatok hamar elsajátíthatóak, a későbbiekben pedig már rutinból elvégezhetőek.

Az alábbiakban a Rosa Aurélia metszésének alapfogásait mutatom be röviden, melyeket követve Ön csodás, erős, és díszes rózsatöveket nevelhet!

Rózsametszési tudnivalók:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • a Rosa Aurélia teahibrid rózsa tavaszi metszése során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a Rosa Aurélia illatos rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Fontos megjegyezni, hogy a rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, a csorba vágófelület betegségek megjelenéséhez vezethet.