Termékek Menü
0

A Rosa Alinka virágágyi, ágyas rózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 15:24:18

A rózsa gondozása általában nem túl nehéz feladat, mégis sok dísznövény kedvelő kertész gondolja úgy, hogy a rózsa nevelése nehézségeket fog okozni. Hogy ennek az ellenkezőjét bebizonyítsam, röviden bemutatom az általános teendőket, természetesen a Rosa Alinka virágágyi, ágyás rózsa példáján keresztül. A rózsagondozás egyik fő kérdése az öntözés. Mint minden rózsa, a Rosa Alinka virágágyi, ágyas rózsa vízigénye is meghatározott.

A Rosa Alinka bokorrózsa 8-12 naponta kíván öntözést, a pontos beosztás mindig az aktuális időjárás függvénye. Száraz, aszályos nyári melegben hetente öntözzünk, nedvesebb, esős időben pedig ritkábban. Lényeges, hogy a rózsa öntözése kannával történjen, és a vizet közvetlenül a tövekhez juttassuk ki. Egyszerre 10-15 liter vizet adagoljunk minden tőhöz. Kerüljük a kerti slag használatát, és ne spricceljük a rózsákat vízzel felülről, mert azzal a gombás rózsabetegségek megjelenését segíthetjük elő.

A különböző rózsa betegségek előfordulása egyenes arányban áll az adott rózsafajta betegségekkel szembeni toleranciájával, ami a Rosa Alinka esetében magas, vagyis ez a rózsafajta helyes gondozás esetén jó eséllyel védettséget élvez. Mindenképp fontos azonban, hogy mindig minőségi, egészséges rózsát vásároljunk. Ha így teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy a betegségek kockázatát a minimumra szorítottuk! Természetesen olykor előfordulhatnak a megszokott rózsabetegségek, mint például a lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek.

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Alinka virágágyi, ágyas rózsa téli védelme válik aktuálissá, ekkor a rózsát meg kell óvni a fagyoktól. Az első késő őszi, kora téli mínuszok beálltakor a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk! A felsorolt rózsagondozási feladatokon kívül a metszés sarkalatos kérdés még, ezt egy külön fejezetben tárgyalom!