Termékek Menü
0

A Rosa Agkon nemes, virágágyi teahibrid rózsa metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 13:34:57

A rózsákkal kapcsolatban a kevésbé gyakorlott hobbikertészekben mindig a metszési feladatok ébresztenek kétségeket, sokan ugyanis úgy tartják, hogy a rózsa metszése nehezen elsajátítható tudomány. Ez természetesen nem igaz, noha a rózsa metszése valóban bonyolultabb kissé, mint egy átlagos dísznövény ápolása, de összességében semmi megoldhatatlan nincs benne. A bokorrózsa metszése kevés tanulással elsajátítható, pár év alatt pedig jelentős gyakorlat szerezhető.

A Rosa Agkon nemes, virágágyi teahibrid rózsa első, tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes, de mindig figyelembe kell venni az aktuális időjárási viszonyokat is. A rózsametszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, de mindenképpen a fagyok elmúlta után, mert így megelőzhető, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok károsítsák a rövid vesszőket. A rózsa metszéséhez mindig éles és természetesen tiszta ollót használjunk, a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtás nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa!

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. A nyári és őszi rózsametszés még egyszerűbb feladatok, nyáron és ősszel csupán folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A rózsametszés röviden összefoglalva csupán ennyiből áll, de természetesen a témában elmélyedni kívánó hobbikertészek sok egyéb fortélyt is elsajátíthatnak a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.