Termékek Menü
0

​A Rosa Agkon nemes, virágágyi teahibrid rózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-11 13:58:16

Aki rózsát ültet a kertjébe, természetesen azt szeretné, ha dísznövénye mindig a lehető legmutatósabb, legszebb lenne. Ahhoz, hogy ez így is legyen, a rózsát rendszeresen ápolni, gondozni kell. A melegebb hónapokban a legfontosabb teendők egyike a szakszerű öntözés. A rózsa öntözését 8-12 naponta szükséges elvégezni.

A Rosa Agkon nemes, virágágyi teahibrid rózsa öntözése aszályosabb hetekben gyakrabban, nedvesebb időszakokban ritkábban kell, hogy megtörténjen, ügyelni kell mind a kiszáradás veszélyére, mind a túlöntözés elkerülésére. A rózsa öntözése lehetőleg kannával történjen, mégpedig árasztásos módszerrel, ami csupán annyit tesz, hogy a vizet óvatosan, a tövek közelében juttassuk ki.

Sose öntözzük a rózsát nagyobb nyomással működő kerti slaggal, és ne spricceljük a növényt felülről, ezzel ugyanis a gombás betegségek megjelenését segíthetjük elő. Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk egy mércével rendelkező kannát használva. A Rosa Agkon kárminvörös nemes, virágágyi teahibrid rózsa a betegségekkel szemben közepesen ellenálló, ami azt jelenti, hogy a szakszerű gondozás mellett a rózsabetegségek előfordulási esélye alacsony.

A gondos ápolás mellett legjobb védekezés a megbízható, ellenőrzött forrásból származó rózsa rendelése, a minőségi, ép növény mindig életképesebb, ellenállóbb. A szakszerű ütetést követően a bokorrózsa tápanyag utánpótlása nagyjából egy évig megoldott, a későbbiekben pedig tövenként 5-10 kilogramm szervestrágya kihelyezésével, vagy komposzttal pótolhatjuk a tápanyag készletet. Szintén fontos teendő a rózsa téli védelme. Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Agkon nemes, virágágyi teahibrid rózsa meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!