Termékek Menü
0

Római szabadgyökerű mogyoró gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-20 17:25:38

A tavaszi lemosó permetezés a permetezés egyik legjelentősebb fajtája. A megelőzésre alapul, és mivel kontakt szerek segítségével történik így a biológiai termesztésbe is bele illik.

Lényege, hogy tavasz elején a fák felületén jelenlévő, még inaktív, és nem károsító kártevők és kórokozók jelentős részét eltávolítja. Így megelőzhetünk később akár komoly gondot okozó betegségek és kártevők által okozott vesztaeségeket.

Ezek a kontakt hatásmechanizmusú szerek:

  • Olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon hatnak a kártevőre vagy a kórokozóra.
  • Mivel a kórokozók még inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

Az őszi lemosó permetezés célja a prevenció, azaz a megelőzés. Ennek egyszerűen annyi az oka, hogy a kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). Az őszi lemosó permetezés csak enyhe telek esetén effektív mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

A permetezéssel azonban nem ér véget a kártevők és kórokozók elleni küzdelem, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni.  Így az avar kezelése nagyon fontos. Eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A megfelelő mennyiségű víz kijuttatása kulcsfontosságú a Római szabadgyökerű mogyoró gondozása során. A Kárpát-medencében az éves csapadék bár mennyiségileg fedezné a gyümölcs szükségletét, de a rossz eloszlása miatt azonban mindenképpen szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlást mindenképp ajánlatos 2-3 évenként megismételni a kiskerti termesztés során. A 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás lévén elegendő tápanyagot biztosíthatunk a növények számára.