Az Red Rome van Well szabadgyökerű alma metszése

Megyeri Szabolcs 2015-01-14 16:19:57

 Az Red Rome van Well szabadgyökerű alma metszése egy bonyolultnak tűnő ám nagyon hálás munka. A metszés adja az alapját az egész éves termésnek, így érdemes arra kiemelt figyelmet szentelni.

Mikre is kell figyelni?

  • Az metszésénél először is a termőnyársak és az egy éves vesszők arányára kell figyelni, ugyanis ez határozza meg a zöld lombfelület méretét és a termések számát.
  • A túlzott méretű  lombkorona gondot okozhat egyrészt úgy, hogy árnyékolja a termést, így gátolva abban a megfelelő íz és zamatanyagok kialakulását. Másrészt pedig, hogy zárttá teszi a koronát akadályozva a légáramlatokat, ez pedig gombás és baktériumos megbetegedések kialakulását segíti.
  • A termőnyársak száma határozza meg a termés mennyiségét. Annál több lesz a termés, minél több termőnyársat hagyunk. Ennek negatív hatása, hogy kevesebb energiát tud a fa egy adott termésre fordítani, így pedig csökken a termések átlagos cukor és savtartalma.

A metszés másik fontos, talán még fontosabb eleme a lombkorona szerkezetének megfelelő kialakítása. Az Red Rome van Well szabadgyökerű alma egyik legkedvezőbb korona formája kiskerti körülmények között a váza koronaforma. Ebben az esetben a vázágaink a függőlegeshez képest körülbelül 45° szögben állnak. Ennek kialakítása egyszerű és gondozása sem igényel komolyabb szaktudást.

     

A fenntartó metszés lépései:

  1. Távolítsuk el az elhalt és sérült ágakat, gallyakat
  2. Távolítsuk el a keresztbe, a lombkorona belseje felé növő ágakat.
  3. Távolítsunk el minden a vázágak belsejében növő vízhajtást, valamint a külső ágakon lévő 1. éves hajtásokból is legerősebb és legjobb pozícióban növőket hagyjuk meg. A meghagyott gallyakat 4-6 rügyre metsszük vissza.
  4. Szelektáljuk ki a termőnyársak közül a sérült és, vagy betegeket, valamint azokat, amelyek a korona belső felében találhatóak.
Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.