Termékek Menü
0

A naspolya ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-06-19 16:29:15

A konténeres naspolya ültetésének ideje tavasztól őszig, az egész vegetációs időre kiterjed. Fontos, hogy tavasszal a fagyok után, ősszel pedig a fagyok előtt ejtsük meg az ültetést. Mivel önbeporzó növény, nem szükséges egymás mellé több fát ültetni.

Előkészületek: A naspolya talaj iránt nem igényes, de legszebben a tápanyagdús, középkötött, nyirkos talajon díszlik. Az ültetésnél figyeljünk oda, hogy a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében a kiásott ültetőgödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: A naspolya melegigényes növényként a napos vagy félárnyékos, déli fekvésű helyeket kedveli. Termése nélkül is szépen díszíti kertünket és mivel nem egy terebélyes növény, önmagában is ültethetjük előkertünkbe, alatta elhelyezve különböző félárnyéki, árnyéki évelőkkel. Utcafrontokra, a csendes mellékutcák hangulatának javítására bátran választhatunk haszonnövényeket is, így a naspolya is megfelelő alternatívát nyújt az utcafront díszítésére.

Ültetés menete: A kiásott gödörbe egyenesen helyezzük be a facsemetét. Az ültetés előtt érdemes a gödör aljára szerves trágyát juttatni, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A naspolya gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért ne ültessük túl mélyre. Ebben irányt ad az oltási pont (hengeres forradás), melynek a talajszint felett kell lennie. Ezután halmozzunk rá Dolce Vital általános földkeveréket, majd alaposan öntözzük be a növényt.