Termékek Menü
0

A nagy karácsonyfa kalauz

Megyeri Szabolcs
2015-11-26 14:37:00

A karácsonyfa választás az ünnepi készülődés egyik sarokpontja. Természetesen mindenki a legszebb, legtartósabb, leg-leg fenyőt szeretné kiválasztani, azonban a teljes sikerhez türelem, kitartás, pár trükk, és persze olykor anyagi áldozat is szükséges, hiszen a fenyőárak néha igencsak borsosak. Ebben a bejegyzésben a karácsonyi fenyők nagyjából 90%-át kitevő vágott fenyőről lesz szó. Lássuk akkor, hogy miképpen járjunk el válogatás közben, hogy ne csalódás legyen az ünnepi famizéria!


christmas-tree-lot-c_m_-keiner-on-flickr-cc-by-nc-nd-2_0.jpg

Elsőként végezzünk el egy karácsonyfa gyorstalpalót. Azt már egyre többen tudják, hogy a vágott fenyők 99%-a mezőgazdasági termelésből származik, így nem az erdők pusztítását támogatjuk megvételükkel, a lelkiismeretünket tehát elhallgattathatjuk. Hazánkban jellemzően 6-7 fenyőféléből áll a teljes választék, de az árusok többségénél három fenyőfajt találunk, mégpedig a közönséges lucot, az ezüstfenyőt, és a nordmann fenyőt, mindegyiknek megvannak a saját előnyeik és hátrányaik, fussuk át ezeket.

A közönséges luc (Picea abies) tulajdonképpen a nagybetűs karácsonyfa, ez a típus a klasszikus forma, látvány, és illat megtestesítője. A luc szemet gyönyörködtető, egyszerre díszes és puritán, azonban tűleveleit hamar elveszti, a száraz szobabelsőben akár már az év utolsó napjaira megindulhat a nagyarányú levélhullás, ráadásul a levelek szúrósak, ez kisgyermekes családoknál lehet szempont.

Az ezüstfenyő Picea pungens 'Glauca') a lucnál drágább, elegánsabb, általában tömöttebb és izgalmasabb színvilágú, noha a képeslapokon ábrázolt álomszerű ezüstszürke szín csak az állomány kis részére igaz, az ezüstfenyők többsége a zöld és kékes-ezüstös szín közötti skálán mozog valahol. Az ezüstfenyő tűlevelei tartósabbak a lucénál, még januárban is magas díszítőértéket képvisel a fa.

A nordmann fenyő (vagy jegenyefenyő, Abies nordmanniana) roppant divatos, árban az előző kettő felett áll, megjelenése pedig kissé elüt a megszokott karácsonyi fától, épp ezért divatos és kedvelt. A nordmann fenyő szintén nagyon tartós, leveleit sokáig megtartja, ráadásul nem szúr.

Tudta-e?
A nordmann fenyő nevének helyes írásmódja körül időről-időre fellángolnak a viták, pedig a megoldás egyszerű. Ez a fa nem kapcsolódik se a normannokhoz, se Normandiához, nevét egy finn természettudósról, Alexander von Nordmannról kapta!

jcs-abies-nordmanniana-37047.jpg
Nordmann fenyő

Milyen fenyők vannak még?

Feketefenyő (Pinus nigra) - Dél-Európában, a Balkánon és Kisázsiában honos, kedvező árú, tartós fa, tűlevelei a szokásosnál sötétebbek és hosszabbak

Közönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) - észak-amerikai származású, vágott faként kivételesen tartós fenyő, tűlevelei dörzsölésre narancsos illatúak

Közönséges erdeifenyő (Pinus silvestris) - nálunk is honos, jó lombtartó képességű, ám alacsony díszítőértékű fa, tűlevelei hosszúak

Közönséges jegenyefenyő (Abies alba) - a nordmann fenyő rokona, hazánkban megtalálható kis számban, de nem honos faj. A nordmann-nál alacsonyabb díszítőértékű, karácsonyfaként csak elvétve kínálják.

Kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor) - Észak-Amerikában őshonos, tág tűrőképességű faj. Karácsonyfaként ezüstös - kékes tűleveleivel jól mutat.

Koreai jegenyefenyő (Abies koreana) - kelet - ázsiai eredetű, kompakt növekedésű, sötétzöld lombú jegenyefenyő. Európában kedvelt dísznövény. 

Szerb luc (Picea omorica) - balkáni eredetű fenyő, a közönséges luc rokona, ám annál díszesebb, és leveleit is tovább megtartja. A közönséges lucnál drágább, és egyelőre az árusoknál ritka.

luc.jpg
Lucfenyő

A helyzetet bonyolítja, hogy a fákat nem csak botanikailag különböztethetjük meg, hanem minőségi kategóriák szerint is osztályozhatjuk, jobban mondva az árusok a fenyőket három kategóriába sorolják. Az "A" kategóriában a kifogástalan megjelenésű, egyenes szárú, hiánytalan ágrendszerű példányokat találjuk. A "B" osztályba az előbbi kritériumok valamelyikének nem megfelelő darabok kerülnek (görbe törzs, hiányos ágak, nem egyenletes ágrendszer), a "C" kategóriás fenyők pedig inkább ágakra darabolva végzik, hogy aztán koszorú, egyéb dísz váljon belőlük. Értelemszerűen "A" kategóriás fát a legnehezebb kifogni, főleg a szentestéhez közeledve, és ezek ára is rendszerint magasabb.

Most érkeztünk el oda, hogy már az árusnál vagyunk, és konkrét példányokat nézegetünk. A levélhullás a legfontosabb csalódási faktor, ami a fa nedvességtartalmával van összefüggésben, ergo minél szárazabb, kiszáradtabb a fa, annál hamarabb kezd el kopaszodni. A nedvességtartalmat egy egyszerű, feltűnés nélkül elvégezhető teszttel ellenőrizhetjük. Hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedjük el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, visszapattanva kiegyenesedik, akkor jó lesz, ha kettétörik, nem áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit nagyon hamar elveszti majd. Ugyanezt a  célt szolgálja az ütögetőpróba, ilyenkor a törzset megmarkolva, a fát egyenesen tartva csapjuk párszor erősen a földhöz, ha peregnek a levelek, akkor baj van, ellenkező esetben jó lesz. A szárazságon felül érdemes a kiszemelt példányt függőlegesbe állítva átnézni, körbeforgatni, hogy lássuk minden oldalról dús, szép kiállású-e. Előfordulhat, hogy az árus nem nézi jó szemmel a hosszadalmas vizsgálódást, méricskélést, rázogatást, ennek oka lehet, hogy már fáradt, elcsigázott az egész napi hidegben ácsorgástól, de az is előfordulhat, hogy valami nem stimmel a portékával. Amennyiben az eladó nem engedi a fát tüzetesen szemrevételezni, vagy nem hajlandó kibontani az előre becsomagolt, összekötözött példányokat, inkább álljunk odébb, és keressünk másik árudát. Az is természetes folyamat, hogy a szentestéhez közeledve egyre gyérebb a választék, az utolsó napokban igazán szép fát már csak nagy szerencsével lehet találni, viszont ilyenkor az árak is szelídülnek, tehát spórolósoknak a kivárási is jó taktika lehet, ha hajlandóak kompromisszumra a minőség terén.  

karácsonyfa házhozszállítás Megyeri kertészet
A csomagolás megér némi aprót

Tipp:

Érdemes a vásárlásra karácsonyfatalppal érkezni, sok árus rendelkezik tönkfaragóval, így a helyszínen a tartóba méretezhetjük a törzs alját, megkímélve magunkat az általában szenteste délutánjára időzített faragásos idegbajtól. Hasonlóan jó ötlet csomagolást kérni, ilyenkor a fát összekötözik, vagy egy fémhengeren áthúzva rugalmas hálóval burkolják. A becsomagolt fa nem fog sérülni, törni a szállítás során, és az otthoni tárolás is egyszerűbb lesz.

karácsonyi fenyő vásárlás Megyeri Szabolcs kertészete

Érdemes a fatörzs méretre faragását is kérni!

Mikor megvan álmaink fája, a folyamat még nem ér véget, ugyanis a nagy napig szakszerűen el is kell helyezni azt. Túl komoly dolgokra nem kell gondolni, ám hasznos pár apró trükköt bevetni, hogy a fenyő ne veszítsen dekorációs értékéből, illatából. Semmiképp se vigyük szenteste előtt a lakásba fenyőnket, mert a téli, fűtött, sokszor száraz levegőjű szobában szinte azonnal megindul a levélhullás (főleg a lucnál), és rossz esetben az ünnep második napjára csak egy csupasz torzónk lesz. A hűvös, hideg helyek a megfelelők, mint a garázs, kamra, erkély, folyosó, de a kertbe is kirakhatjuk, a fény viszont ilyenkor már nem szempont, tehát az ablaktalan tároló is megteszi. Nem haszontalan, ha a fát nedves újságpapírral borítjuk, majd lazán nejlonba csavarjuk, így megőrzi frissességét és illatát. Lakáson belül is érdemes hűvösebb helyre felállítani a fát, de semmiképp se tegyük fűtőtest közvetlen közelébe, mert úgy nagyon gyorsan kiszárad. Nagyon jók azok a fatalpak, melyekbe vizet lehet tölteni, így a bent töltött alatt a fenyő némi nedvességhez jut, kiszáradása ezáltal késleltethető. Ha hagyományos tartónk van, akkor a törzs alsó részére nedves rongyot csavarhatunk, vagy alacsony peremű tálkában, cserépalátétben vizet helyezhetünk alá, azonban mindig vigyázzunk az elektromos berendezések, elosztók közelségére, inkább legyen rövid életű a fa, minthogy balesetveszély álljon fenn.
<< Vissza a blogbejegyzésekhez


 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus