Termékek Menü
0

A muskátli teleltetése

Megyeri Szabolcs
2015-03-12 13:18:09

A muskátli különösen érzékeny a hidegre, ezért télen lehetőleg tartsuk 8-12 °C közötti hőmérsékleten. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten már elszíneződnek levelei, súlyosabb esetben pedig gyökérbetegségek is felléphetnek. Ahhoz, hogy ezeket a problémákat elkerüljük, a muskátli tartásának kulcsfontosságú pontja a teleltetés.

Sokan egyszerűbbnek tartják ősszel, az elvirágzás után kidobni a muskátlit, pedig egy kis odafigyeléssel és egy jó teleltető hellyel, következő évben is szép virágokat hozó növényeket kapunk. Ha azonban nincs elég időnk, de szeretnénk jövőre is szebbé varázsolni erkélyünket, érdemes új töveket vásárolni, így a teleltetés fáradságait könnyedén megspórolhatjuk. Aki viszont szívesen megőrizné és tovább gondozná növényét, az jövőre sokkal erősebb hajtásokat és dúsabb lombozatot kap majd tőle. A teleltetésnek azonban vannak hátulütői is, például a növény később, csak június-július tájékán kezd el virágozni, valamint több odafigyelést kíván, ugyanis télen könnyen elfagyhatnak, vagy nem megfelelő környezeti körülmények közt tárolva megtámadhatják különböző gombás betegségek. Teleltetni azonban csak a három évnél fiatalabb példányokat érdemes, mivel az idősebbek növekedése lassul, virágaik veszítenek színintenzitásukból. Lássuk hát a teleltetés lépéseit!

  • Októberben a növényünket metszőollóval metsszük vissza 10-20 cm-ig, az így megmaradt töveket fogjuk átteleltetni.
  • Téli időszakban tartsuk maximum 12°C-on, de az optimális hőmérséklet 8-10 °C. A tárolási körülményeit tekintve nem szabad fagyveszélynek kitenni, ne tartsuk túl párás helyen, különben gombás fertőzések léphetnek fel.
  • Mindenképp napos, világos helyet biztosítsunk neki és elég, ha havonta egyszer-kétszer öntözzük meg.
  • A tél elmúltával friss hajtásokat hoz, ezeken lesznek majd az új virágok.
  • Tavasszal rakjuk ki napos, meleg helyre.