Termékek Menü
0

A muskátli betegségei

Megyeri Szabolcs
2015-03-12 13:56:27

A muskátli tartásának egyik legkritikusabb pontja a virágzás, hisz ezen időszakban derül ki, hogy előtte jól végeztük-e a dolgunkat. A virágzási időben rengeteg kórokozó és kártevő támadhatja meg a növényt, ilyenkor rendkívül körültekintőnek kell lennünk, hiszen a muskátlit elsősorban dekoratív virágai miatt tartjuk.

Leggyakrabban az üvegházi molytetű, avagy liszteske támadja meg, mely a levelek fonákjára telepedve szívogatja a növényt, ezzel erősen legyengítve azt. Amellett, hogy kárt tesz szívogatásával, kitűnő vírusvektornak bizonyul. Már palántakortól fontos az állomány rendszeres ellenőrzése, a molyok ellen kihelyezhetünk sárga ragadós lapokat, hiszen a sárga szín vonzza őket. A fertőzés előrehaladott állapotában már a komolyabb, kémiai védekezés bizonyul hatásosnak.

Egyéb kártevői még a tripszek és poloskák, de a károsítás mértéke esetükben elenyésző, viszont ők is kiváló vírusterjesztők. A növény vírusos megbetegedése ellen nincsen hatásos védekezés, ha egyszer megbetegszik a növény, már nem gyógyítható. Egyedül a preventív, azaz a megelőző védekezés a legbiztosabb, ennek módja a megfelelő higiéniai előírások betartása és a fertőzött növényi maradványok eltávolítása. Ne tartsuk a muskátlit nedves, párás körülmények között, különben megtámadhatják különböző baktériumos betegségek is. Ellenük réztartalmú baktériumölő szerekkel védekezhetünk.