A mulcsozás előnyei

Megyeri Szabolcs 2015-04-13 17:19:08

A mulcs geotextillel való kombinálása igazán hatékony módja a gyomok visszaszorításának. A gyomszabályozáson kívül a mulccsal való talajtakarás védi növényeinket a szél és a víz romboló hatásától és használatával nő a talajélet aktivitása, csökken a tápanyagkimosódás veszélye, megőrzi a talaj vízmegtartó képességét és nem utolsó sorban dekoratív látványt kölcsönözhetünk ágyásainknak, igazi kis növényszigeteket alakíthatunk ki vele.

Mulcsozásra rendkívül sokféle anyag alkalmas lehet. Léteznek élő és holt mulcsok is. Az élő mulcs konkurenciát jelent a gyomnövényeknek és allelopatikus hatással bír, azaz a benne lévő fejlődést gátló anyagokkal megakadályozza a gyomok elterjedését. Élő mulcsnak tekinthető a gyepesítés is, valamint a zöldtrágyanövények használata, melyek a talajba forgatva javítják a tápanyag-ellátást és a talaj biológiai és fizikai állapotát. Az élő mulcson kívül vannak úgynevezett természetes holt mulcsok, ilyen a fakéreg, fűkaszálék, szalma, kőzúzalék vagy komposzt. A mulcsot minden esetben érdemes legalább 5 cm vastagon kiteríteni, így biztosított a föld nedvességének megtartása. Mesterséges holt mulcs például a talajtakaró fólia. Legismertebb az agroszövet vagy a geotextil.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.