Termékek Menü
0

A meggy gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 11:24:55

A meggy gondozásának lépései

1. A meggy tavaszi lemosó permetezése. Ez a megelőző védekezés, legalapvetőbb eljárása.  

  • Tavasz elején a fák felületén áttelelt még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása a célja. Megelőzhetünk vele később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket, és emellett rengeteg későbbi növényvédelmi munkát spórolunk meg magunknak.
  • A tavaszi lemosó permetezéshez a következő szereket ajánlom figyelmébe:
    • Gomba és baktériumos fertőzés ellen a kontakt hatás mechanizmusú réz és kén hatóanyagú szerek a hatásosak
    • Rovartámadások ellen szintén a kontakt hatású szereket ajánlom, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül.
    • A felszívódó szerek használata ebben az időszakban, mikor a növények nedvkeringése és a kórokozók is inaktívak nem célszerű, mivel nem tudják kifejteni hatásukat.

2. Az őszi lemosó permetezés

  • Akárcsak a tavaszi lemosó permetezésnél itt is a megelőzés a cél, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. A kórokozók pedig a már megfertőzött leveleken, ágak védett részeiben vagy a sérült ágrészekben telelnek át.
  • Csak enyhe telek esetén van jelentősége, mivel a komolyabb fagyok értem ez alatt a -10° -20° szintén végeznek a petékkel.

3. Avarkezelés:

        A lemosó permetezésekkel azonban nem ér véget a megelőző védekezések listája. Tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen azt javaslom, hogy az avart tüzeljük el vagy komposztként használjuk fel. Ugyanis a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők.

4. A meggynél elmondható, hogy a hazánkban hulló csapadék elégséges mennyiségű, de rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a meggyfa számára.