A mandula metszése

Megyeri Szabolcs 2015-01-23 12:32:10

Mandulafa metszése akárcsak az őszibaracké főleg a vezérágak visszametszéséből és a ritkító metszésből áll.  

- A metszés egy kihagyhatatlan munkafolyamat, elmulasztása nem csak a termésre lesz negatív hatással, hanem a betegségekkel szemben is érzékenyebbé teszi a fát. A metszés mikéntje szempontjából fontos, hogy a vázágak és az oldalágaik metszését tavasszal végezzük. A ritkító metszés gyakorlatilag egybe esik a zöldmetszéssel ennek egyik oka a lombkorona megvilágítottságának javítása, a másik pedig a már az őszibaracknál is említett sebgyógyulás, ami a fagyérzékenység miatt jelentős. 

-A mandulafa esetében nagyon fontos szerepük van a rövid termővesszőknek és a termőnyársaknak. Ezeket szálvesszőre metsszük, ami azt jelenti, hogy nem vágjuk vissza, hanem teljes hosszukban meghagyjuk. A letermett, sérült, beteg termőrészeken kívül csak a keresztbe növő ágakat távolítsuk el, ritkításra nincs szükség.
- A vázágakat az alakító metszés után is rendszeresen vissza kell metszeni, ennek oka, hogy a mandula rendkívül hajlamos a felkopaszodásra. Az elöregedett ágakat nem szabad ritkítással vagy a szokásos vissza metszéssel fiatalításra bírni, mivel ez a mandula esetében nem vezet eredményre. Az egyetlen út ha egész mélyen visszavágjuk, így kényszerítve arra, hogy az alvórügyekről újra hajtson.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.