Termékek Menü
0

A mandula gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 12:37:21

A mandula gondozásának lépései

 1. A mandula tavaszi lemosó permetezése.
 • A tavaszi lemosó permetezés kora tavasszal a fák felületén áttelelt kártevők és kórokozók elpusztítása céljából alkalmazott növényvédelmi eljárás. Segítségével megelőzhetünk komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket. Valamint elég sok későbbi növényvédelmi költségtől óvjuk meg a pénztárcánkat.
 • A tavaszi lemosó permetezéshez a következő szereket ajánlom:
  • Réz és kén hatóanyagú, kontakt hatásmechanizmusú gomba és baktériumölők.
  • Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül (2014 végig lehetett használni a nikotinoid hatóanyagú szereket).
  • Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

 1. A mandula őszi lemosó permetezése
 • A őszi lemosó permetezést szintén a megelőzés a céljából végezzük, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. A kórokozók a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
 • Ez a fajta védekezés azonban csak enyhe telek esetén van jelentős, mivel a komolyabb téli fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel.

 1.  Avarkezelés:

A mandulánál akárcsak a többi gyümölcsfánál elmondható, hogy a lemosó permetezéssel nem ér véget a védekezés. Ugyanis az avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

 1. A mandula esetében a hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt, szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlást javaslom a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.