Termékek Menü
0

A málna leggyakoribb betegségei

Megyeri Szabolcs
2015-06-11 16:13:17

A málnát több kórokozó és kártevő is megtámadhatja. Betegségei közül a legjelentősebbek: málnamozaik, botritisz, didimellás vesszőfoltosság, málna-vesszőszúnyog, málna-sodrómoly.

Málnamozaik:

A málna levelein leggyakrabban előforduló vírusos betegség, tüneteként a leveleken sárgás elszíneződések jelennek meg, gyakran el is torzulnak.

Védekezés: A vírusos megbetegedések ellen védekezni nem lehet, viszont tehetünk megelőző intézkedéseket, ilyen az egészséges szaporítóanyag használata és az eszközök fertőtlenítése, ugyanis a kórokozók így terjednek a legjobban. A vírusokat terjeszthetik még levéltetvek is, ellenük speciális rovarölő készítményekkel védekezhetünk.

Botritisz:

Legfőképp csapadékos időben jelentkezik, a növény hajtásán, vessző felületén, a virágokon és a termésen. Rajtuk szürkésfehér bevonatú foltok keletkeznek. Az éretlen bogyók összeaszalódnak és elbarnulnak, az éretteknek pedig kellemetlen ízük lesz, megpuhulnak, színük fakó lesz.

Védekezés: A beteg részek és növénymaradványok megsemmisítésével, valamint a felesleges sarjak és a letermett vesszők eltávolításával. Növényvédelmi vegyszereket a virágzási fázisra időzítsük, több alkalommal ismételve.

Didimellás betegség:

A vesszőn, főleg a rügyek környékén ovális alakú elmosódott szélű lilásbarna foltok jelentkeznek, melyek fokozatosan kiszürkülnek.

Védekezés: A letermett és beteg vesszők eltávolításával, megsemmisítésével. A kémiai védekezés ideje rügypattanáskor van, majd 4-5 lombleves állapotban, utána pedig még két alkalommal ismételjük meg a kezelést, valamint a betakarítást követően a letermett vesszők eltávolítása után alkalmazzunk kiegészítő permetezést is.

Málna-vesszőszúnyog:

A vessző alsó részén, a rügyek környékén lilásbarna elszíneződések találhatóak, a kéreg alatt lévő narancssárga színű lárvákkal.

Védekezés: Optimális talajigények biztosításával csökkenthető a kártétel mértéke, védekezése a letermett vesszők szüret utáni eltávolításával megoldott. Vegyszeres kezelést május közepén kezdjünk el 1-2 alkalommal megismételve, a megfelelő készítményeket alkalmazva pedig a málnabogár és szamóca-bimbólikasztó ellen is eredményesen védekezhetünk.

Málna-sodrómoly:

A lárvák a fakadó rügyekben tesznek kárt, a fiatal leveleket összesodorják, összeszövik és megrágják.

Védekezés: Tavasszal védekezünk a fiatal lárvák ellen kémiai vegyszerekkel.