A majoránna ültetése

Megyeri Szabolcs 2015-03-11 14:49:59

A majoránnát igényes növényként tartják számon, nem csak nevelése, így ültetése során is fontos betartani a szabályokat. Lássuk hát az ültetés lépéseit!

Előkészületek: A majoránna nagyon igényes fűszernövény. Gondosan előkészített terület hiányában a növény nem fog megfelelően fejlődni, ezért mindenképp vegyük figyelembe a majoránna igényeit. Termőhelyét tekintve nem szereti a szélsőséges talajtípusokat. Kielégítetten a laza szerkezetű, tápanyagban dús, humuszban gazdag talajokon növekszik. A majoránna gyökere sekélyen, a talajt dúsan behálózva helyezkedik el. A gyökerek fejlődésének érdekében fontos, hogy az ültető gödröt kétszer olyan mélyre és szélesre tervezzük, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Az előkészületek után már csak az ültetés megfelelő helyét kell kiválasztanunk. A majoránna meleg- és fényigényes növény, ezért kertünkben olyan helyet válasszunk neki, ahol folyamatos fényellátásban részesül. Kerüljük a fagyzugos helyeket, különben a növény tönkremehet. Vízigénye kifejezetten nagy, a gyökerei sekélyen helyezkednek el, ezért nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a föld. Ültethetjük csoportokban a fűszerkertbe vagy cserepekbe is, melyeket az erkélyre vagy teraszra kihelyezvén igazi mediterrán hangulatot csempészhetünk otthonunkba.

Ültetés menete: Az előkészületek és a hely kiválasztása után már csak maga az ültetés maradt hátra. Szaporítása magvetéssel történik, de egyszerűbb és kevesebb kézimunkaigénnyel jár az előnevelt palánták ültetése. Ennek az ideje április második felére esik. A palántákat a talajfelszínhez közel, sekélyen a porhanyós, laza szerkezetű földben helyezzük el. Öntsünk rá 1-2 liter Dolce vital általános virágföldkeveréket, majd alaposan öntözzük meg. Vízigényes növény, ezért ne hagyjuk kiszáradni a talajt a nevelés során se. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.