Termékek Menü
0

A majoranna tulajdonságai

Megyeri Szabolcs
2015-03-11 15:28:07

Mivel a majoránna a mediterrán térségből származik, ezért melegigényes és fényigényes növény. Legjobban a tűző napon fejlődik, de félárnyékban is kiegyenlített a növekedése. Kifejezetten igényes fűszernövény, érzékeny a hidegre. Alacsony hőmérsékleten alacsony termés- és virághozam és kevés illóolaj-tartalom várható, ezért mindig biztosítsuk számára az optimális, 20-25 °C körüli hőmérsékletet. Vízigénye viszonylag nagy, ez azonban nem csak a fejlődés kezdeti szakaszában, hanem a növény egész élete során jellemző. A majoránna gyökerei sekélyen helyezkednek el, ezért ha nem kap elegendő mennyiségű vizet, hamar tönkremehet.

A kerti majoránna a talajhoz közel sűrűn elágazik. Ha megfelelő körülmények között gondozzuk, és minden igényét teljesítettük az ültetés során, akkor lilás virágait a nyár közepétől élvezhetjük. Ahhoz, hogy sokáig legyen a fűszerkertünkben a majoránna érdemes az ültetés során tápanyagban dús földkeverékbe elültetni.

Minden kertbarátnak jó szívvel ajánlom a kerti majoránna ültetését, hiszen rengeteg módon fel lehet használni. Legyen szó akár egy baráti vadhús főzéséről, vagy egy kellemes, gyógyhatású tea készítéséről, mindkét esetben remekül hasznosítható.