A Lynwood aranyvessző ültetése

Megyeri Szabolcs 2015-01-09 10:12:02

Mindenki kertjébe biztosan jó választás a Lynwood aranyvessző, mert korán virágzik és akkor tele vannak az ágai rengeteg apró aranysárga virággal. Ahhoz, hogy mindig egészséges képet mutasson ez a díszcserje, oda kell figyelni az ültetés folyamán.

Figyelemmel kell lenni az elhelyezésnél

Mivel magasra megnövő cserje a Lynwood aranyvessző, ezért fontos előre átgondolni, hogy hol szeretnénk a későbbiekben gyönyörködni benne. Nem ajánlott ablakok vagy ajtók elé ültetni, hiszen a 2-3 méter magas dísznövény könnyen zavaró lehet a későbbiekben. Napos, félárnyékos helyen érzi a legjobban magát, azonban napra ültetve még több sárga virágra lehet számítani. Fontos hangsúlyozni, hogy az aranyvessző magja mérgező, ezért körültekintőek legyünk az ültetési hely megválasztásánál. Nem szabad olyan helyre telepíteni, ahol sok gyermek szaladgál és nem lehet őket minden pillanatban figyelemmel követni.

Az ültetés folyamata

Kertészetemtől a Lynwood aranyvesszőt konténeres kiszerelésben kapja meg, ezért a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely szakában ültethető. Ha megvan a megfelelő hely, akkor annak a területnek a földjét ajánlott jól átforgatni ásóval, hogy minél porhanyósabb földbe tudjuk beültetni a cserjét. Ezzel a talaj-előkészítéssel a gyökerek terjedését segítjük. Ezután kétszer olyan mély és széles gödröt készítsen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta a cserjét. Az ültetőgödröt töltse fel Mabako szerves istállótrágyával, így csak az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyaghoz fog jutni. Az ültetés végén alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel ajánlott megismételni.

Tipp: Rendszeres metszéssel sűrű, egybefüggő sövény is nevelhető belőle. Ekkor 40-60 cm-ként érdemes ültetni a töveket.

Téli felkészítés

Ha a kora téli, de még fagymentes időszakot választja a Lynwood aranyvessző ültetésének, akkor mindenképpen fel kell készíteni a cserjét a hidegebb napokra. Ekkor talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levelekkel kell körbevenni a cserje földjét. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető a tél okozta gyengülés.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.