Termékek Menü
0

A Lynwood aranycserje ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-01-09 10:12:02

Mindenki kertjébe biztosan jó választás a Lynwood aranycserje, mert korán virágzik és akkor tele vannak az ágai rengeteg apró aranysárga virággal. Ahhoz, hogy mindig egészséges képet mutasson ez a díszcserje, oda kell figyelni az ültetés folyamán.

Figyelemmel kell lenni az elhelyezésnél

Mivel magasra megnövő cserje a Lynwood aranycserje, ezért fontos előre átgondolni, hogy hol szeretnénk a későbbiekben gyönyörködni benne. Nem ajánlott ablakok vagy ajtók elé ültetni, hiszen a 2-3 méter magas dísznövény könnyen zavaró lehet a későbbiekben. Napos, félárnyékos helyen érzi a legjobban magát, azonban napra ültetve még több sárga virágra lehet számítani. Fontos hangsúlyozni, hogy az aranycserje magja mérgező, ezért körültekintőek legyünk az ültetési hely megválasztásánál. Nem szabad olyan helyre telepíteni, ahol sok gyermek szaladgál és nem lehet őket minden pillanatban figyelemmel követni.

Az ültetés folyamata

Kertészetemtől a Lynwood aranycserjét konténeres kiszerelésben kapja meg, ezért a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely szakában ültethető. Ha megvan a megfelelő hely, akkor annak a területnek a földjét ajánlott jól átforgatni ásóval, hogy minél porhanyósabb földbe tudjuk beültetni a cserjét. Ezzel a talaj-előkészítéssel a gyökerek terjedését segítjük. Ezután kétszer olyan mély és széles gödröt készítsen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta a cserjét. Az ültetőgödröt töltse fel Mabako szerves istállótrágyával, így csak az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyaghoz fog jutni. Az ültetés végén alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel ajánlott megismételni.

Tipp: Rendszeres metszéssel sűrű, egybefüggő sövény is nevelhető belőle. Ekkor 40-60 cm-ként érdemes ültetni a töveket.

Téli felkészítés

Ha a kora téli, de még fagymentes időszakot választja a Lynwood aranycserje ültetésének, akkor mindenképpen fel kell készíteni a cserjét a hidegebb napokra. Ekkor talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levelekkel kell körbevenni a cserje földjét. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető a tél okozta gyengülés.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje