Termékek Menü
0

A lombhullató Japán vérborbolya metszése

Megyeri Szabolcs
2014-12-14 01:01:15

Ahhoz, hogy minden balesetet elkerüljünk először mindenképpen be kell szerezni egy vastag kesztyűt, mivel a borbolya tüskéi fájdalmas sebesüléseket tudnak okozni, emellett természetesen szükség lesz egy jó metszőollóra is, mert csak így biztosítható a tiszta, sima metszlap . Miután minden kelléket beszereztünk, hozzá lehet fogni a metszésnek. Fontos tudni, hogy a vérborbolya az előző évben nevelt virágbimbókból fogja kinevelni a szép sárga virágait, ezért a megfelelő időben kell megejteni a metszést, hogy a cserje még idejében tudjon új hajtásokat nevelni.

A virágzás után kell elkezdeni a metszést, mert ha hamarabb állunk neki, akkor az összes meglévő virágbimbót le fogjuk vágni. Az elvirágzás után erősen le kell vágni az ágakat a virágnyelekkel együtt, melyekből erőteljes új hajtások fognak kinőni, hogy a következő évi virágokat megnevelje. Amennyiben azt szeretné, hogy cserjéje mindig tömött és sűrű legyen, akkor minden évben vágja le egészen a földszínéig a régi, öreg ágakat is és ezekből ugyancsak új hajtások fognak kialakulni. Egyes Berberis fajták nem viselik jól a túlzott, erőteljes metszést és nem fognak kellő új hajtást hozni, ezért három lépésben érdemes levágni az öreg ágakat. Hogy ha tart attól, hogy a metszés után nem fog új hajtásokat hozni cserjéje, akkor kövesse a következő három lépést:

1. Első alkalommal, tavasszal metssze meg a bokrot, távolítsa el a régi ágak egy harmadát. Ennek a cserjének kell egy kis idő, amíg újranő, ezért közel 6 hét elteltével fog csak hozni új hajtásokat.

2. Második alkalommal a hat hét letelte után lehet újra nekikezdeni a metszésnek. Nagyon fontos, hogy még véletlenül se bolygassuk a friss hajtásokat, mindig az öreg ágak legyenek levágva. Újabb hat hét elteltével erős, új hajtásokat fog növeszteni a vérborbolya.

3. Harmadik és egyben utolsó alkalommal a megmaradt régi ágakat kell visszametszeni, teljesen a földszínéig.

A fenti három egyszerű szempontot szem előtt tartva biztos lehet abban, hogy a Japán vérborbolyája minden évben virágozni fog és mindig erőteljes, friss hajtásokat fog hozni.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje