Termékek Menü
0

A liliomfák tápanyag-utánpótlása

Megyeri Szabolcs
2015-01-29 17:17:17

Ahhoz, hogy a tavasz minden napján csodálhassuk azt a színpompás virágözönt, amit a liliomfa-félék produkálni tudnak, érdemes rendszeresen gondoskodni a tápanyag-utánpótlásról.

Ültetés során: Mivel a liliomfák a tápanyagban dús, és jó vízáteresztő képességű talajokat kedvelik, ezért érdemes már az ültetés alatt erről gondoskodni. Ilyen esetben mindenképpen olyan virágföld keveréket érdemes használni melyben, egyenlő arányban található meg a nitrogén, foszfor és kálium. Ez az a három elem, amire minden növénynek szüksége van ahhoz, hogy egészségesen és erőteljesen fejlődjön. Ezáltal az ültetés okozta stresszt könnyebben át tudják vészelni a díszfák.

Tavasszal: Az ősz folyamán elültetett magnóliákat érdemes tavasszal valamilyen szerves növényi táppal segíteni, melyre tökéletesen megfelel például a rózsák számára készült szerves növényi táp. Csak annyit érdemes felhasználni ezekből a tápanyagokból, amennyi a dobozon fel van tüntetve, mert nagyobb mennyiség kijuttatása, nem jelenti a jobb fejlődést. Miután kijuttattuk a magnólia köré a növényi tápot, javasolt megöntözni a talajt, hogy könnyebben le tudjanak jutni a gyökerekhez a tápelemek.

Ősszel: Az őszi tápanyag kijuttatásnak a célja az, hogy könnyebben át tudja vészelni a hidegebb időszakot a díszfa. Ilyenkor úgy kell tápanyagot választani, hogy a kálium magasabb arányban legyen benne, mint a nitrogén és a foszfor. Az őszi tápanyag kijuttatást el lehet hagyni akkor, hogy ha úgy vesszük észre, hogy a magnólia levele egészséges és erőteljesen fejlődik a növény. Így biztosan át tudja vészelni a nyugalmi időszakát.

Talajtakarás: Lehet érdekesnek tűnik, hogy a tápanyag-utánpótlás közben a talaj takarást is sorba vesszük, azonban ez a módszer sok előnnyel jár. Többek között a legjobb tulajdonsága az, hogy lassan lebomló szerves tápanyagot biztosít a föld számára a faháncs, emellett remek gyomfelfogó, így csökkenteni lehet a konkurens növények számát a magnólia körül. Mindezek mellett nem engedi a földet kiszáradni, és az egyenletes talajhőmérséklet megtartásról is gondoskodik.