Termékek Menü
0

A liliomfák betegségei

Megyeri Szabolcs
2015-01-28 17:29:09

A liliomfák nem igazán fogékonyak kártevőkre, kórokozókra, de nem árt felkészülni, hogy ha esetleg valamilyen fertőzés, betegség jelét látjuk, akkor tudjuk mivel is állunk szemben.

Kártevők: Számos kártevő létezik, amik problémát okozhatnak a liliomfáknál (tetvek, hernyók, tripszek). Ezek ugyan megtámadhatják a magnóliákat, de nagy kárt nem okoznak bennük. A tripszek és a tetvek általában szívogatással okozzák a kárt, ilyenkor a növényi nedveket „eszik” meg. Ha megjelennek a kertünkben ezek a kártevők, akkor a legegyszerűbben úgy lehet ellenük védekezni, hogy a biológiai ellenségüket kijuttatjuk, amivel a természetet is védjük. A katicabogarak, a parazita-darazsak és a fátyolkák tökéletes ellenségeik a tripszeknek és a tetveknek. A hernyók a levelek rágásával okozzák a kárt, melyek természetes ellenségei maguktól jönnek a kertbe, ugyanis a hernyók remek csemegék a madarak számára. Emellett olajos lemosó permetezéssel lehet védekezni a tetvek, tripszek ellen, mert így nem tudnak megállni a levél felületén, hanem a csúszós felszín miatt egyszerűen „lecsúsznak”. A kártevők által megrongált levelek, egyszerűen csak le fognak hullani a díszfáról. Ezeket érdemes összegereblyézni, mert könnyen áttelelhetnek rajtuk, melyek a későbbiekben további problémákhoz vezethetnek.

Kórokozók: A levélfoltosság, a bakteriális penészesedés és a hajtás hervadás okozhatnak gondot magnólia féléken. Mivel ezekre a kórokozókra nem lehet hatásosan vegyszereket alkalmazni, ezért a legjobb a megelőzés. Mint tudjuk, a bakteriális és gombás betegségek leginkább nedves, párás, meleg helyeken alakulnak ki, így ezen helyzetek kialakulásának megelőzése a fontos. Ezt pedig úgy lehet megtenni, hogy kellő légáramlást biztosítunk az ágak között, tehát el kell távolítani a beteg, keresztben álló ágakat. Emellett nem szabad engedni, hogy midig nagy mennyiségű vízben álljon a díszfa.

A rossz ültetési hely: Talán furcsának tűnik, de ez is okozhat gondokat a magnóliáknál. Az erős napsütés, a hosszantartó meleg, vagy hideg, illetve az erős szél is megrongálhatja a díszfát. Leginkább a levelek sérülnek meg ilyen esetekben, melyek megfeketednek, elhalnak, majd lehullnak. Mindez azért következik be, mert a levelek nagyobb ütemben párologtatják el a vizet, mint amilyen gyorsan fel tudják venni a talajból. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni. Először is figyelni kell a helyes tájolásra, de ha már elültettük a magnóliát, akkor is lehet védekezni talajtakaró háncs kiszórásával. A háncsrétegnek célszerű legalább 4-5 cm vastagnak lennie, hogy jól meg tudja védeni a fa gyökérzetét a hirtelen hőmérsékletváltozástól. Az átültetést semmiképpen sem ajánlanám, mert a magnólia gyökérzete könnyen meg tud sérülni.

Ha esetleg olyan mértékű kártétellel találkozunk, amit már nem tudunk kezelni, vagy nem tudjuk, hogy mi miatt gyengült le a díszfa, akkor érdemes szakember tanácsát kikérni.