Termékek Menü
0

A liliomfa ültetési lépései

Megyeri Szabolcs
2015-01-28 15:22:13

Az ültetési folyamat minősége jelentősen befolyásolja a későbbi liliomfa állapotát. Emiatt alaposan és figyelmesen kell eljárni akkor, amikor az ültetéshez készülődünk. Lássuk is, hogy mikre kell odafigyelni!

1. Talaj-és ültető gödör előkészítés: A liliomfa-félék a laza talajokat kedvelik, így érdemes ásóval párszor átforgatni, fellazítani a földet. Az ültető gödör elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy kétszer olyan mély és széles helyen érzik jól magukat, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.  Az első lépés a gyökerek könnyebb terjedését és fejlődését segíti.

2. A megfelelő hely kiválasztása: Érdemes olyan helyre ültetni, ahol minden nap a szemünk előtt lesz, így mindig gyönyörködhetünk csodaszép virágaiban. Emellett persze a díszfa igényeit is teljesíteni kell, tehát javasolt tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajba ültetni. Ilyen terület után kertünk napos, félárnyékos részén nézzünk szét. Legjobb megoldás, ha egyedül, a kert központi részén helyezzük el a liliomfát, így remekül tudnak érvényesülni színpompás virágai.

3. Az ültetés menete: Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, és már az ültető gödör is készen van, akkor a kerti talaj minőségének feljavítása a következő feladat. Mivel tápanyagban dús- és jó vízáteresztő képességű talajban fejlődnek a legjobban a liliomfa-félék, ezért ezt az igényüket ebben a lépésben kell teljesíteni. Legegyszerűbb, ha Dolce Vital általános virágföld keverékkel töltjük fel az ültető gödröt, így biztosított a folyamatos tápanyag ellátása. Miután beleraktuk a díszfa csemetét a gödörbe és ráhalmoztuk a tápdús keveréket, már csak egy alapos megöntözés szükséges. Mivel magas a liliomfa vízigénye, ezért a rendszeres, alapos öntézést nem szabad elfelejteni. A forróbb nyári napokon javasolt legalább még egy öntözési napot beiktatni.

4. Téli takaró: Ugyan a liliomfa-félék jól tűrik a telet, de az újonnan ültetett kerti barátunkat érdemes felkészíteni a hidegebb időszakra, ha egy télhez közeli napot választottunk az ültetéshez. Ekkor nem kell mást tenni, mint a növény körüli részt 30-40 cm-es magasságig befedni felaprított levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel a gyors és egyszerű lépéssel megelőzhető a téli talajátfagyás okozta növénygyengülés.

Látható, hogy nem igényel nagy szaktudást a liliomfa elültetése, csak egy-két mozzanatra kell ügyelni. Ha mindenre odafigyeltünk, akkor megtettük az első és legfontosabb lépést afelé, hogy folyamatosan elkápráztasson bennünk csodálatos virágözönével a liliomfa.