Termékek Menü
0

A liliomfa-félék metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-28 16:30:33

A virágukért ültetett dísznövények esetében midig ugyanarra kell törekedni, mégpedig arra, hogy évről-évre rengeteg virágot hozzon a növény. Ez a liliomfa-féléknél sincsen másként, úgy hogy a metszési feladat nem lesz bonyolult, így bárki bármikor bátran elkezdheti. Alapvetően nagyon szépen növekednek, szépen tartják formájukat, így a virághozam mennyiségéért és a teltebb kinézetért érdemes kezünkbe venni a metszőollót.

Egyetlen fontos szempont van a magnóliák metszésénél, mégpedig az idő. Nagyon fontos, hogy az elvirágzás után minél hamarabb hozzá kezdjünk ehhez a kerti munkához, mert a díszfának időre van szüksége ahhoz, hogy kinevelje azokat a hajtásokat, melyeken a virágbimbók csücsülnek. Amennyiben sokat várunk a metszés elkezdésével, akkor könnyen lehet, hogy eltávolítjuk azokat a hajtásokat, melyek a virágok kineveléséért felelősek.

A magnóliákat az ápolt küllemük miatt is szokták metszeni. Ha jó helyre ültettük a liliomfát, akkor nem érheti természeti kár, tehát a szél nem rongálhatta meg az ágait, vagy a fagy nem károsíthatta. Azonban, ha még is ilyeneket veszünk észre, akkor nyugodtan távolítsuk el a károsodott ágat.

A liliomfa-félék kevésbé fogékonyak kártevőkre, kórokozókra, de néha akadhatnak problémák. Ha károsodott ágakat látunk a fán, akkor az első egészséges rügyig kell lemetszeni az adott növényi részt, és célszerű el is égetni a fertőzött növényi maradványt, ezzel is meggátolva a kórokozó továbbterjedését. Mindenképpen fontos, hogy az ilyen esetek elkerülése végett mindig tiszta, fertőtlenített metszőollóval dolgozzunk. Így elkerülhető, hogy mi magunk okozzuk a gyönyörű díszfánk gyengülését.

A magnóliák metszése nem túl megerőltető feladat, mégis rengeteg színpompás virággal ajándékoz meg bennünket tavasszal.