Termékek Menü
0

A liláskék virágú lilaakác ültetése 3+1 lépésben

Megyeri Szabolcs
2015-01-20 16:02:20

A liláskék virágú lilaakác ültetése során négy alapvető lépésre kell csak odafigyelni. Azért fontos, hogy minél alaposabban végezzük el ezt a műveletet, mert így könnyen sarkallható a lilaakác arra, hogy minél több virágfürtöt hozzon.

1. Támaszték: A támaszték lehet pergola, lugas, vagy a fal mellett felállított szerkezet. Ha mi magunk szeretnénk építeni a fal melletti szerkezetet, akkor javasolt rozsdamentes acéldrótot használni ahhoz, hogy a későbbiekben elbírja a liláskék virágú lilaakác súlyát. Ha van lehetősége terjeszkedni, akkor akár 10 méter magasra is képes felkapaszkodni. Pergolára vagy lugasra futtatva illatos árnyékot biztosít számunkra egy melegebb tavaszi napon. Akármelyik támaszt választjuk mindenképp fontos, hogy napos helyre és tápanyagban dús földbe ültessük a töveket.

2. Talaj- és ültető gödör készítése: A második lépésre azért van szükség, hogy a gyökereknek kellő helyet biztosítsunk a terjeszkedésre. Először a napos kerti területet forgassuk át párszor, majd ássunk kétszer olyan mély és széles ültető gödröt a kékeslila virágú lilaakác töve számára.

3. Az ültetés: A liláskék virágú lilaakácnak ahhoz, hogy minél több virágot hozzon, szüksége van tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajra. Emiatt érdemes az ültető gödröt Mabako szerves istállótrágyával feltölteni, így biztosan kellő mennyiségű tápanyagot fog kapni az egész vegetációs idő alatt. Ahhoz, hogy minél könnyebben tudjon vízszintesen is terjedni az állványon, javasolt egy méterenként ültetni a töveket. Miután elhelyeztük a tövet a gödörbe, már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel meg is kell ismételni.

+1. Téli felkészítés: A téli felkészítés csak akkor szükséges, hogy ha a télhez közel ültetjük el lilaakácot. Kertészetemtől konténeres formában kapja meg a liláskék virágú lilaakácot, így a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely napján lehet ültetni. A fiatal liláskék virágú lilaakác tövek fagyérzékenyek, ezért ha a télhez közeli napot választjuk az ültetésre, akkor érdemes betakarni a növény alsó részét 30-40 cm-es magasságig. Ilyen esetben felaprított levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal javasolt betakarni a növényt.

A helyes ültetés elvégzése az első lépés ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a liláskék virágú lilaakác.