Termékek Menü
0

A liláskék virágú lilaakác helyes metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-20 16:07:27

A liláskék virágú lilaakácot évente két alkalommal célszerű megmetszeni. A metszés időt vesz igénybe, azonban a lilaakác meghálálja ezt a ráfordítást azzal, hogy rengeteg liláskék színű pillangós virág legyen a hajtásokon.  

a.) Őszi metszés: Az őszi, kora téli metszés célja a tisztítás. Ekkor meg kell figyelni, hogy vannak-e beteg ágak, amiket mindenképpen el kell távolítani. A téli metszéssel megkönnyítjük saját magunk dolgát is, hiszen tavasszal egyszerűbb lesz hozzáférni a kapaszkodó növényhez. Az őszi metszésnél 30-40 cm-es hajtásokat kell hagyni a növényen, ami hozzávetőleg 4-6 levélbimbót jelent. Ha olyan hajtással találkozunk, ami nagyon elkanyarodott a támasztéktól, akkor érdemes visszavezetni azt, és szépen az állványra csavarni.

b.) Kora tavaszi metszés: Február környékén kell elvégezni a kora tavaszi metszést, amikor erőteljesebben kell szabályozni a kékeslila virágú lilaakác növekedését. Ekkor csupán 10-20 cm-t kell meghagyni, ami 2-3 virágbimbót jelent. Ezzel serkenteni lehet a lilaakácot arra, hogy minél erősebben növekedjen, és sok virágot hozzon tavasz végére. A kora tavaszi metszést minden évben el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy minél több pillangós virág legyen a hajtásokon.

Valószínűleg nem szeretnénk mi magunk befertőzni a növényt illetve a kertet egy szennyezett metszőollóval, ezért minden metszés előtt ellenőrizzük le a használt szerszám állapotát.