A lilaakác ültetése 3+1 lépésben

Megyeri Szabolcs 2015-01-21 16:40:23

Ez az első olyan pillanat, amikor közvetlenül foglalkozhat a lilaakáccal. Emiatt nagyon fontos, hogy kellő odafigyeléssel végezzük el ezt a kertészeti teendőt, mert bőven meghálálja a lilaakác a kezdő gondoskodást.

1. Támaszték készítés: A lilaakác, akár 10 méter magasra is fel tud kapaszkodni, hogy ha van helye terjeszkedni és jó körülmények között tud fejlődni. Készíthetünk számára fából pergolát vagy lugast, ekkor a szerkezet lábához ültetett tövek felcsavarodnak rá. A házfal mellé is elhelyezhetjük a lilaakácot, azonban ilyenkor érdemes támasztékot készíteni neki. Ezt javasolt acélhuzalból elkészíteni, hiszen a felfele növekvő lila virágú lilaakác az évek alatt igen súlyossá válik. Akár melyik támasztékot választjuk, arra figyelni kell, hogy napos helyre legyen ültetve a lilaakác.

2. Talaj- és ültető gödör elkészítése: A második lépéssel a gyökerek növekedését segítjük. A kiszemelt napos terület talaját forgassuk át párszor ásóval, azért, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen beültetni a lilaakác töveket. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell figyelni, hogy kétszer olyan mély és széles helyet készítsünk neki, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.

3. Az ültetés: A lilaakác fajtái igénylik a tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajt, ezért érdemes már az ültető gödröt Mabako szerves istállótrágyával feltölteni, így biztos lehet abban, hogy optimális mennyiségű tápanyagot kap a lilaakác az egész vegetációs idő alatt. Ahhoz, hogy könnyen át tudja hidalni a támasztékok közti távolságot, javasolt 1 méterenként ültetni a lilaakácot. Miután elhelyeztük a gödörbe már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel meg is kell ismételni. Természetesen melegebb, szárazabb nyári napokon ajánlott még egy öntözései napot beiktatni.

+1. Téli felkészítés: A negyedik lépésre akkor van szükség, hogyha télhez közeli napot választ a lilaakác elhelyezésére. Mivel fiatal korban fagyérzékenyek a lilaakácok, ezért mindenképpen érdemes betakarni a növény alsó részét 30-40 cm-es magasságig szalmával, felaprított levelekkel vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel az egyszerű lépéssel megelőztük a téli talajátfagyás okozta növénygyengülést.

A helyes ültetés elvégzése az első lépés ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a lilaakác. Ha kellő figyelmet fordítottunk az elhelyezésére is, akkor már megelőztük az első, és leggyakrabban előforduló problémát, ami miatt kevesebb lila árnyalatú pillangósvirág fejlődik a kapaszkodó növényen.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.