Termékek Menü
0

A lilaakác Tiverton fajtájának ültetési lépései

Megyeri Szabolcs
2015-01-21 12:35:04

Ez az első olyan pillanat, amikor közvetlenül foglalkozhat a kékeslila virágú lilaakáccal. Emiatt nagyon fontos, hogy kellő odafigyeléssel végezzük el ezt a kertészeti teendőt, mert bőven meghálálja a lilaakác a kezdő gondoskodást.

1. Támaszték készítés: A lilaakác Tiverton fajtája, akár 10 méter magasra is fel tud kapaszkodni, hogy ha van helye terjeszkedni és jó körülmények között tud fejlődni. Készíthetünk számára fából pergolát vagy lugast, ekkor a szerkezet lábához ültetett tövek felcsavarodnak rá. A házfal mellé is elhelyezhetjük a lilaakácot, azonban ilyenkor érdemes támasztékot készíteni neki. Ezt javasolt acélhuzalból elkészíteni, hiszen a felfele növekvő kékeslila virágú lilaakác az évek alatt igen súlyossá válik. Akár melyik támasztékot választjuk, arra figyelni kell, hogy napos helyre legyen ültetve a kékeslila virágú lilaakác.

2. Talaj- és ültető gödör elkészítése: A második lépéssel a gyökerek növekedését segítjük. A kiszemelt napos terület talaját forgassuk át párszor ásóval, azért, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen beültetni a lilaakác töveket. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell figyelni, hogy kétszer olyan mély és széles helyet készítsünk neki, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.

3. Az ültetés: A lilaakác Tiverton fajtája igényli a tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajt, ezért érdemes már az ültető gödröt Mabako szerves istállótrágyával feltölteni, így biztos lehet abban, hogy optimális mennyiségű tápanyagot kap a lilaakác az egész vegetációs idő alatt. Miután elhelyeztük a gödörbe már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel meg is kell ismételni. Természetesen melegebb, szárazabb nyári napokon ajánlott még egy öntözései napot beiktatni.

4. Téli felkészítés: A negyedik lépésre akkor van szükség, hogyha télhez közeli napot választ a kékeslila virágú lilaakác elhelyezésére. Mivel fiatal korban fagyérzékenyek a lilaakácot, ezért mindenképpen érdemes betakarni a növény alsó részét 30-40 cm-es magasságig szalmával vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel az egyszerű lépéssel megelőztük a téli talajátfagyás okozta növénygyengülést.

Ha az első találkozásunkkor alaposan bánunk a kékeslila virágú lilaakáccal, akkor egész tavasszal hosszú, illatos virágfüzért pillanthatunk meg nap, mint nap a hajtásokon.