Termékek Menü
0

A kúszó madárbirs ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-12-19 14:49:09

Amennyiben szeretne télen is színes kertet kialakítani, akkor mindenképpen ajánlom Önnek a Kúszó madárbirset. Ez az örökzöld növény nem csak élénkzöld levelivel, hanem korall piros terméseivel is feltűnő dísze lesz kertjének. Kertészetemtől a kúszó madárbirset konténeres kiszerelésben kapja meg, aminek az az előnye, hogy a téli fagyokon kívül, bármikor ültetheti.

A madárbirs 50-80 cm-nél nem fog magasabbra nőni, ezért annyira nem kell átgondolni a helyét, mint egy 3 méter magasra növő cserje esetében. A megálmodott helyet, mely legyen inkább a kert napos, félárnyékos részén, ajánlott átforgatni, hogy minél porhanyósabb földbe lehessen beültetni az örökzöld bokrot. Az ültető gödröt ajánlott Mabako szerves istállótrágyával feltölteni olyan magasságig, hogy a cserje törzse pontosan a föld felszínénél kezdődjön. Ez a trágya azért jó választás, mert olyan mikroelemeket tartalmaz, amely az egész vegetációs idő alatt ellátja cserjéjét megfelelő mennyiségű tápanyaggal. Nem igényel speciális összetételű földet, ezért bátran ültethető minden kertbe, valamint a városi klímát is jól bírja, ezért nem csak a vidéki kertek dísze lehet.

Az ültetés végeztével ajánlott egy alapos megöntözés, hogy a gyökérképződést elősegítsük. Amennyiben az őszi hónapokban ülteti el a Kúszó madárbirset, akkor ajánlott 30-40 cm-es magasságig betakarni a cserje gyökerét levéllel vagy szalmával, hogy a téli talajátfagyás miatt bekövetkezett károsodást megelőzhessük. Ahhoz, hogy összefüggő talajtakarót kapjunk négyzetméterenként 3-4 tő madárbirs ültetése az ajánlott.  Hogy ha az ültetés és elhelyezés során mindenre figyelt, akkor a későbbiekben már nem lesz ezzel a növénnyel sok gondja. Öregebb korában fogékony lehet betegségekre, azonban, ha nem tudja, hogy mit tegyen a károsított növénnyel, akkor a legjobb választás, hogy ha szakember tanácsát kéri ki.