A kúszó madárbirs ellenségei

Megyeri Szabolcs 2014-12-19 14:54:21

A kúszó madárbirsnek van pár olyan ellensége a természetben, amely meggyengítheti a cserjét, ezért ezekre szükséges figyelni. Amennyiben úgy érzi, hogy már nem tudja kordában tartani a fertőzést, akkor bátran kérje ki szakember tanácsát.

Levél-és gyökérelhalás: akkor gyanakodhatunk erre, hogy ha a cserje minden igyekezetünk ellenére elkezd gyengülni és látszik rajta, hogy valami nincsen rendben vele. Levelein barnás foltok keletkeznek, gyökere pedig elkezd barnulni. Az a legjobb védekezés, hogy ha az adott tövet kihúzzuk a földből, ezáltal könnyen megfékezhető a gomba továbbterjedése, azonban lehet valamilyen gombaölőszert is kijuttatni a talajba.

Zöld almalevéltetű: a legtöbb növényünkön előforduló kártevőről van szó, ami szívogatásával okozza a kárt. Ez a kártevő könnyen be tudja fertőzni a kert többi fogékony növényét is, hiszen szívogatásával átviszi a fertőzést. A tetvek mézharmatot ürítenek, melyen a korompenész, mint másodlagos kártétel jelenik meg, ami a növény asszimilálódásában fog kárt okozni. Levéltetű elleni készítményekkel való permetezés ajánlott vagy olajos tartalmú szerek kijuttatása, ezáltal a tetű le fog „csúszni” a levélfelületéről.

Gyapjas lepke: Ez a kártevő igen gyakori Magyarországon, melynek hernyója okozza a jelentős kárt. A hernyó képes teljesen lerágni a cserje levelét, azonban ez a kártétel még nem jelenti a növény végét, de jelentősen legyengíti. Amint észreveszi az első hernyókat azonnal lépjen közbe, mégpedig valamilyen kitinképződést gátló szerrel.

Vértetű: a legnagyobb kárt okozza a növényben, ugyanis a cserje mindenrészét képes szívogatásával gyengíteni. Ennek a tetűfajtának egy évben több nemzedéke is van, emiatt rendszeres kártételre kell számítani. Rákos elváltozásokat okoznak a növényen, ami a nyálukban lévő méreg miatt keletkezik. Megelőzés szempontjából fontos, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjon, mert akkor erősebb és ellenállóbb lesz a cserje. Itt is, mint minden tetű esetében jól használható az őszi-tavaszi lemosó permetezés, illetve egyéb tetűirtó szerek használata. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.