Termékek Menü
0

A közönséges orgona (Syringa vulgaris) gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-06-30 11:06:26

Ha megtetszett az orgona, és telepítünk kertünkbe, a következőkre kell figyelnünk. Gondozása során a frissen telepített orgonáról kezdetben távolítsuk el a virágzatokat, és az első néhány év folyamán az elvirágzott hajtásokat, terméseket is vágjuk le.

A gyenge vesszőket és ágakat a tél folyamán metsszük ki. Az alakító metszést a bokor tetszetős kialakítása érdekében a virágzás után végezzük. A fölkopaszodott, idős növényeket fiatalíthatjuk, télen erősen visszavághatjuk, de ebben az esetben az évi hajtás elmarad. Ha magunk szeretnénk szaporítani cserjénket, zölddugványozással gyökereztethetjük, illetve szemzéssel vagy oltással. Ezt egész nyáron megtehetjük, bár mindez kis szakértelmet igényel, ezért ajánljuk kisebb csemete beszerzését.

Kártevői tipikusan a levélaknázó moly, levélfoltosságot okozó gombák, és emellett baktériumos betegségek is veszélyeztethetik őket. Figyeljünk arra, hogy még idejében valamilyen kontakt- vagy felszívódó permetszerrel kezeljük őket, mielőtt még a kórokozók elszaporodnának növényünkön.