A közönséges orgona (Syringa vulgaris) gondozása

Megyeri Szabolcs 2014-06-30 11:06:26

Ha megtetszett az orgona, és telepítünk kertünkbe, a következőkre kell figyelnünk. Gondozása során a frissen telepített orgonáról kezdetben távolítsuk el a virágzatokat, és az első néhány év folyamán az elvirágzott hajtásokat, terméseket is vágjuk le.

A gyenge vesszőket és ágakat a tél folyamán metsszük ki. Az alakító metszést a bokor tetszetős kialakítása érdekében a virágzás után végezzük. A fölkopaszodott, idős növényeket fiatalíthatjuk, télen erősen visszavághatjuk, de ebben az esetben az évi hajtás elmarad. Ha magunk szeretnénk szaporítani cserjénket, zölddugványozással gyökereztethetjük, illetve szemzéssel vagy oltással. Ezt egész nyáron megtehetjük, bár mindez kis szakértelmet igényel, ezért ajánljuk kisebb csemete beszerzését.

Kártevői tipikusan a levélaknázó moly, levélfoltosságot okozó gombák, és emellett baktériumos betegségek is veszélyeztethetik őket. Figyeljünk arra, hogy még idejében valamilyen kontakt- vagy felszívódó permetszerrel kezeljük őket, mielőtt még a kórokozók elszaporodnának növényünkön.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.