A közönséges orgona (Syringa vulgaris) a kertben

Megyeri Szabolcs 2014-06-30 10:57:44

Ültessünk orgonát! Az orgonának ott kell lennie minden kertben szépsége, illata, gyógyhatása, ehető virága, virágából készített lekvárja miatt… Különböző fajták közül választhatunk kertünkbe, amelyet számtalan színváltozatban megtalálunk. A Syringa vulgaris kezdetben nevelhető cserépben, dézsában, majd bokorfává, kis fává szoliterként, és gyönyörű nyíratlan sövény is ültethető belőle. Sövény telepítése során figyelnünk kell arra, hogy a csemeték közötti tőtávolság 60-80 cm legyen.

Jellemző az orgonára, hogy gyökérzete tarackol, ezért nem szükséges kisebb tőtávolság. Ha ültetésre kerül sor, az márciustól novemberig bármikor megtehető. Ekkor a konténer nagyságához igazodva ássuk ki az ültetőgödröket (40x40x40 vagy 60x60x60 cm), és talajtípustól függően, az orgona tápanyagigényének megfelelően szórjunk a gödrök aljába szerves trágyát, majd arra egy kis földet. Ezután ültethetjük a földlabdás növényeket, amelyeknél arra kell ügyelnünk, hogy a gyökérnyak egy szintben legyen a talaj szintjével, és a földlabda ne látsszon ki a földből. A talaj tömörítése után alaposan meg kell locsolnunk az elültetett növényeket. Kiültetett orgonáink pár hét alatt meggyökeresedik, s ezután elindul az intenzív növekedés.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.