A közönséges jezsámen tulajdonságai

Megyeri Szabolcs 2014-06-02 14:46:06

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) számos olyan jellemzővel rendelkezik, melyek igazi csodás kerti dísszé avanzsálják ezt a dekoratív megjelenésű cserjét. A jezsámenről mindenkinek elsőre a fantasztikus illata ugrik be, ami nem véletlen, hiszen egészen egyedi aromával rendelkezik ez a díszcserje.

A kerti illatoknak nem csupán a háziak komfortérzete miatt van jelentősége, a markáns, bódító illatok a kert atmoszférját is megváltoztatják, és a kertbe invitált vendégek is jobban fogják érezni magukat, ha ilyen elményben lehet részük. A jezsámen gondozása könnyű, bármilyen talajon sikerrel nevelhető, a kifejlett növény pedig alig igényel öntözést.

A jezsámen fényigénye alacsony, telepíthetjük napos területre is, de félárnyékban is szépen növekedik, ezért árnyékot adó falak mellé, vagy épületek közti parlagi sávba is ültethető. A jezsámen egyik érdekessége, hogy levelei vizes kezünkkel összetörve, összemorzsolva szappanszerű habot képeznek! A jezsámen sövény kialakítására kiválóan alkalmas, magassága miatt hathatósan takarhatja el birtokunkat a kíváncsi szemek elől, de nagyobb kertekben szoliterként is jól mutat, de különleges szín-, és illathatás érhető el, ha vegyes cserjecsoportokba ültetjük, például aranyvessző, mályvacserje, vagy rózsalonc társaságába. A jezsámen metszése nem kíván szakértelmet, a visszavágást évente kétszer szükséges megejteni, tavasszal, és a nyár derekán.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ILLATOS FENYŐFA: LUC FENYŐ KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.