Termékek Menü
0

A közönséges jezsámen tulajdonságai

Megyeri Szabolcs
2014-06-02 14:46:06

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) számos olyan jellemzővel rendelkezik, melyek igazi csodás kerti dísszé avanzsálják ezt a dekoratív megjelenésű cserjét. A jezsámenről mindenkinek elsőre a fantasztikus illata ugrik be, ami nem véletlen, hiszen egészen egyedi aromával rendelkezik ez a díszcserje.

A kerti illatoknak nem csupán a háziak komfortérzete miatt van jelentősége, a markáns, bódító illatok a kert atmoszférját is megváltoztatják, és a kertbe invitált vendégek is jobban fogják érezni magukat, ha ilyen elményben lehet részük. A jezsámen gondozása könnyű, bármilyen talajon sikerrel nevelhető, a kifejlett növény pedig alig igényel öntözést.

A jezsámen fényigénye alacsony, telepíthetjük napos területre is, de félárnyékban is szépen növekedik, ezért árnyékot adó falak mellé, vagy épületek közti parlagi sávba is ültethető. A jezsámen egyik érdekessége, hogy levelei vizes kezünkkel összetörve, összemorzsolva szappanszerű habot képeznek! A jezsámen sövény kialakítására kiválóan alkalmas, magassága miatt hathatósan takarhatja el birtokunkat a kíváncsi szemek elől, de nagyobb kertekben szoliterként is jól mutat, de különleges szín-, és illathatás érhető el, ha vegyes cserjecsoportokba ültetjük, például aranyvessző, mályvacserje, vagy rózsalonc társaságába. A jezsámen metszése nem kíván szakértelmet, a visszavágást évente kétszer szükséges megejteni, tavasszal, és a nyár derekán.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje