Termékek Menü
0

A közönséges jezsámen metszése

Megyeri Szabolcs
2014-06-02 14:59:01

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) azért is sokak kedvence, mert gondozása nem állítja túlzottan nagy kihívások elé a hobbikertészeket, az ültetést és a megerősödést követően alig akad körülötte teendő. Természetes a jezsámen is igényel valamennyi ápolást, gondozásmentes növény nem létezik.

A jezsámen öntözése elsősorban a növény fiatal korában gyakori feladat, később a locsolás ritkítható. A legfontosabb teendő a jezsámen körül a metszés, de jó hír, hogy ezt évente mindössze kétszer szükséges elvégezni. Az igazító, méretet szabályozó metszést közvetlenül a virágzás után, tehát a nyár derekán kell megtenni, ilyenkor a szabálytalan, kilógó ágakat nyessük le, valamint a kívánt magasságot szabályozzuk tetszésünk szerint.

A jezsámen ifjító metszése 2-4 évente aktuális, az elöregedő cserjét ilyenkor fiatalító nyírással hozzuk újra formába. A jezsámen ifjító metszése során belülről kifele haladjunk, vagyis a növény belső ágait nyessük le körülbelül 40 centiméteres magasságban, majd a következő évben haladjunk kifelé a metszéssel, így idővel, fokozatosan az egész növényt megfiatalíthatjuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje