Termékek Menü
0

A körte metszése

2017-03-14 16:56:00

Miután megrendelte és gondosan elültette körtecsemetéjét, a második évben jön el a metszés ideje. A fiatal oltványból szakszerű gondozás mellett válik fenséges gyümölcsöket termő fácska majd! A tél-végi, tavasz eleji metszés során be kell tartani néhány alapszabályt, a sikeres metszés érdekében.

 

Körtefa csemetét vásárolna? IDE KATTINTVA máris megteheti!

 

Lássuk ezeket a szabályokat:

  1. Első lépésként távolítsa el a sérült és vagy beteg ágakat. Ezt követően, minden olyan ágat metsszen ki, ami a fa belseje felé, vagy keresztirányba nő. Így könnyebb lesz kiválasztani azokat az ágakat melyekre, a későbbiekre szükség lesz.
  2. Amennyiben olyan koronaformát választ, melyben meghagyja a központi ún. sudárhajtást akkor az alakító metszés során a vázágakból ágemeleteket alkosson.
  3. Akkor, ha eltávolítja a sudárhajtást, akkor a fa alacsonyabb marad és így mód nyílik egy szellősebb ágrendszer kialakítására.

 

körte facsemete vásárlás

 

A termőkori metszés során a következőekre figyeljen:

  1. Mindenekelőtt ebben az esetben is el kell távolítania a sérült, és beteg valamint a keresztbe növő ágakat, majd a fiatal 1 éves hajtásokat kell visszametszenie, kiszelektálnunk. A fiatal hajtásokat általában 5-7 rügyre metssze vissza. Ügyeljen rá, hogy a fa külső felén hagyjon többet.
  2. A termő dárdák metszése a következő lépés. Itt igazából csak szelekciót kell végeznie. Röviden leírva belőlük fejlődik a körte, ennél fogva minél többet hagy meg annál több, minél kevesebbet annál kevesebb lesz a termés. Figyelni kell arra, hogy itt is él az örök érvényű törvény, miszerint minél több termést nevel a fa annál kevésbé lesz jó a gyümölcs minősége.

 

A tavaszi metszés után a régi körtefa esetén szükséges lehet egy nyár végi metszésre is, amely a vízhajtások eltávolítását foglalja magába. E metszés során a körtefa vízhajtásait távolítja majd el. Ezeket a hajtásokat könnyű felismerni: hosszú, egyenes, magasra növő ágak. Ezek azokból a rügyekből keletkeznek, amelyek nem hoztak virágot, és rövid idő alatt túl hosszú ágakká fejlődtek. Fontos, hogy ezeket eltávolítsa, mert sok tápanyagot vonnak el a fától.

 

Ne feledje, kertészetemben nagy választékban talál minőségi körtefa csemetét! A kínálatot máris áttekintheti és rendelését is leadhatja, ha IDE KATTINT!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz
blog comments powered by Disqus