Termékek Menü
0

A körte gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-08-27 00:00:00

A körtefa tavaszi lemosó permetezése egy preventív védekezés:

Kora tavasszal a fák felületén még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása a fő célja. Megelőzhetünk vele később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket.
 Az eljáráshoz ajánlott szerek:

  • A kontakt hatású szereket a legcélszerűbb használni. Ezek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, melyek hatása közvetlen módon a kórokozóra kijuttatva érvényesül. Lehetnek rovarölők is, ezek 2014-ig betiltásukig többnyire nikotinoid hatóanyag tartalmú szerek voltak.
  • Mivel a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

Az őszi lemosó permetezés célja is a megelőzés. A kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni, ennek az áttelelésnek a meghiúsítása, megnehezítése a cél. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). Az őszi lemosó permetezés csak enyhe telek esetén effektív mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

A permetezéssel azonban nem ér véget a küzdelem, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni.  Így az avar kezelése nagyon fontos. Eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).    A Régi körtefa fajtáknál lényeges, hogy a hazánkban hulló csapadék bár mennyisége fedezné a gyümölcs szükségletét annak rossz eloszlása miatt azonban szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szervestrágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.