Termékek Menü
0

A komposztálásról

Megyeri Szabolcs

A kertészkedés során egészen biztosan szükség lesz időnként a talaj tápanyagainak pótlására, kiegészítésére, hogy a fű még zöldebb, a veteményeskertbe ültetett zöldségek pedig még szebbek, még nagyobbak legyenek. A tápanyag utánpótlására sok módszer létezik, lehet szervestrágyát, műtrágyát használni, de jó ötlet a komposzt is erre a célra.

Mikor a talaj tápanyagellátásáról van szó, gyakran felmerül a komposztálás ötlete, ami azért remek módszer, mert így vegyszermentesen táplálhatjuk a termőföldet, és egy lépésben a kerti zöldhulladéktól is megszabadulhatunk. A komposztálás során a szerves eredetű anyagok (például a tavaszi metszés nyesedéke, a lenyírt fű maradéka, lepotyogott gyümölcsök, de például kávézacc, teafű, kartonpapír, elhervadt, elhalt szobanövények, vágott virág, növényevő állatok ürüléke is belekerülhet) értékes, a kertben használható tápanyaggá bomlanak le. Sokan attól tartanak, hogy a komposzt kellemetlen szagokat fog árasztani, és a látványa is zavaró lesz, ám egy szakszerűen karbantartott komposzthalom, egy mutatós komposztládában biztosan nem csúfítja el, vagy büdösíti be a kertet. A folyamathoz csupán komposztálóláda, komposztanyag, víz, és egy vasvilla szükségesek. Praktikus a komposztálóhelyet a kert egy ritkábban használt, félárnyékos szegletében kijelölni, maga a komposztálóláda pedig lehet előregyártott, vagy házilag készített alkalmatosság is. A zöldhulladékkal való feltöltés után már csak arra kell figyelni, hogy a komposzt ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves, valamint egy-két havonta tanácsos a kupacot átforgatni.

Tipp: csökkenthetjük a költségeket, ha a komposztálóládát sajátkezűleg készítjük el, például dróthálóból, vagy maradék faanyagból!

Az első feltöltésnél ne töltsük meg az egészet nyesedékkel, levelekkel, inkább fokozatosan adagoljuk a belevalókat a vegyes komposzthoz. Sose rakjunk a komposztba nem növényevő állattól származó ürüléket, háztartási szemetet, építési törmeléket. Gyakran hallani, hogy a diólevél és a tűlevelű ágak nem komposztálhatóak, ám ez így nem igaz. A dió és a fenyő is alkalmas a célra, azonban ezeket a leveleket, ágakat legalább fél évig külön kell tárolni, csak utána rakhatóak a ládába. Érdemes tehát minden kiskertben egy próbát tenni a komposztálással, a hátrányok elenyészőek, ellenben már akár fél év múlva használható bio-tápanyaggal fogunk rendelkezni. Az egyes növények vetése, ültetése előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott fajta milyen tápanyagot kíván!