Termékek Menü
0

A Kerti madárbirs szaporítása

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 13:21:45

A Kerti madárbirset félfás dugványról, illetve magról is lehet szaporítani. Valójában nagyon egyszerűen terjed magától is a cserje, hiszen a lehullott termésekben lévő mag könnyen meg tud gyökeresedni.

A félfás dugványozást májusban ajánlott elkezdeni, amikor még puha, új hajtások vannak a cserjén. Ekkor kb. 10-15 cm-es részeket kell levágni, amiket hormonkészítményekbe mártogatva máris lehet a földkeverékbe pakolni. Ajánlott a dugványokkal teli tálcát alaposan meglocsolni, hogy segítsük a gyökérképződést. Ez után egy nejlonnal le kell fedni a tálcát, hogy a bent lévő jó párás levegőben el tudjanak kezdeni növekedni a madárbirsek. Miután már elkezdett gyökeresedni a dugvány, külön kell őket ültetni egy-egy saját cserépbe, hogy kellő helyük legyen a továbbnövekedéshez. A következő tavasszal már ki lehet a növénypalántákat helyezni a kertbe.

Magról szaporítás esetében ősszel kell összegyűjteni a még kemény húsú terméseket, melyeket kupacokba kell rendezni. Ez az alakzat segíteni fogja, hogy jól megpuhuljon a termés húsa. Amikor már úgy érzi, hogy kellőképpen puha, akkor azonnal általános virágföldbe, vagy homokos keverékbe kell vetni. A nyugalmi időszak alatt, a megpuhult terméshús leesik a magról, áprilisban pedig már el is kezd csírázni az új Kerti madárbirs. Ha úgy látja, hogy túl sűrűn nőttek ki a növények, akkor még a csírázás évében ajánlott szétültetni őket, hogy megfelelő helye legyen minden egyes csemetének. Átültetésnél nagyon legyen figyelmes, nehogy megrongálja a cérnavékony gyökereket. Általában a vetés utáni második év végére már úgy megerősödnek a csemeték, hogy nyugodtan a végleges helyükre lehet ültetni.

Ha nincsen arra helye, hogy megfelelően tudja tárolni a dugványokat, magoncokat, akkor kertészetemtől is megrendelheti a már megnevelt Kerti madárbirseket konténeres kiszerelésben. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje