A Kerti madárbirs gondozása

Megyeri Szabolcs 2015-01-05 13:13:05

A kerti teendők közül általában a metszés az, ami minden kertbarátnak télen eszébe jut. A metszést akkor kell megejteni, hogy ha nem akarjuk, hogy nagyon szélesen terüljön el a talajon a Kerti madárbirs, vagy ha meg akarjuk tartani természetes formáját.

Javarészt az egyedül ültetett Kerti madárbirseket nem is szokták megmetszeni, hanem hagyják, hogy az eredeti formájukat felvegyék az évek alatt. Amennyiben egymás mellé több tő madárbirset is ültetett, akkor a nyírás azért lehet fontos, hogy egységes talajtakarót lehessen belőle nevelni. A Kerti madárbirs jól bírja a metszést, azonban minden egyes alkalommal sűrűbbé válik a cserje és egyre több új hajtást fog nevelni. Ezen tulajdonsága miatt, hogy ha elkezdi a metszést, akkor rendszeresen iktassa is be az éves kerti teendők közé.

Mindenesetben február tájékán kell elkezdeni ezt a műveletet. Metszéssel a növénybetegségeket is meg lehet előzni. Ekkor a sérült, öreg ágakat ajánlott levágni, illetve a megpuhult terméseket összegyűjteni a földről, hogy azon ne tudjanak áttelelni a kórokozók, kártevők.

Mivel a Kerti madárbirs, más rózsafélék családjába tartozó növényekhez hasonlóan jó alanynak számít a tűzelhalás korokozójának, illetve a levéltetvek számára, ezért fontos, hogy a metszést mindig tiszta, megfelelően fertőtlenített metszőollóval végezze el. Ha Ön még csak most kezd el ismerkedni a kertészkedés művészetével, akkor jó szívvel ajánlom ezt a cserjét, mely hamar kedvencévé fog válni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.