Termékek Menü
0

A kert ember nélkül

Megyeri Szabolcs
2013-07-27 00:00:00

A kert az nem a természet egy darabja. Lényegében, "azon kívül", hogy a kertben is növények vannak, csakúgy, mint a természetben, valójában a kertnek semmi köze a természethez. Ha egy háborítatlan erdőbe, rétre nem megyünk ki egy évig, tíz évig, száz évig...a világon semmi sem fog történni, a vegetáció lélegzik, fejlődik, él magától, az ember beavatkozása nélkül. A kertet azonban az ember tervezi, építi meg, és működteti. Még ha ez a működtetés mondjuk 1 % , és a többi 99 % ot a természet teszi hozzá, a napsütéssel, esővel, a magból kikelő növényekkel, de akkor is. A kertet az ember tartja fenn, és a kert ember nélkül: elpusztul, összeomlik.

Szemléletes példái ennek a korábbi évszázadokban épített és mára már elhagyatottnak tűnő arborétumok (nagyjából az összes hazai) melyekben mára már csak az óriás fák jelzik: itt valamikor kert volt.

A képen látható összedőlt kertrészlet egy Pest megyei község határában lévő sok sok tulajdonossal rendelkező hétvégi házas kert közösség volt. Az idők változtak, a tulajdonosok meghaltak, és az egykoron virágzó és termő kertekből (és közösségekből) mára ez maradt.
 

Továbbra is hiszem, hogy a több százezer ember aki olyan társasházban él, aminek van kertje, illetve annak a több, mint másfél millió (tehát szinte minden magyar családnak van csatornája egy kerthez) hétvégi telektulajdonosnak fantasztikus lehetőség volna a kezében! 

A fogyasztói szemléletmód első kérdése: egy kert művelése rövid távon anyagilag megérné? A válasz: valószínűleg nem.

Anélkül, hogy Coelhonak elvenném a kenyerét, és misztikus magasságokat érintenék, arra viszont egyértelműen igennel tudunk válaszolni tapasztalataink alapján, hogy a kert, és a kertben való élet, az ott eltöltött idő, segít magunkat az emberi léptékhez visszarántani, és ez hosszútávon - anyagilag is - minden szempontból jövedelmező a kerti életmódot folytatóknak.
 

Kellemes szombat nyári kertészkedést kívánok kedves kertbarát Olvasómnak! 
Szabolcs

 

< < Vissza